Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sociaal Juridische Dienstverlening

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) is een HBO-opleiding die men aan een beperkt aantal hogescholen in Nederland kan volgen, te weten: Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Inholland, Hogeschool Leiden, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Zuyd en de Saxion Hogescholen.

Geschiedenis

De opleiding is voortgekomen uit de HBO-opleiding Maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD). De sociaal juridische tak bleek te specialistisch, waardoor werd besloten dat het niet langer slechts een onderdeel kon zijn van MWD. SJD is daarom sinds de jaren negentig een zelfstandige studie. De opleiding in Utrecht is in 1989 als eerste begonnen in Culemborg en heeft daar de sociale academie de Nijenburgh als bakermat. De kiem van SJD werd gelegd binnen de opleiding Maatschappelijk Werk toen daar in 1985 werd geëxperimenteerd met de specialisatie Sociaal Raadslieden. Het is ook deze beroepsgroep die in de jaren tachtig van de 20e eeuw het initiatief nam om te starten met een passende opleiding voor Sociaal Raadslieden. Men was van mening dat de opleiding maatschappelijk werk niet voldeed, omdat dit programma onvoldoende juridische componenten kende, en de universitaire opleiding Rechten evenmin, omdat deze geen methodiek-onderdelen bevatte. Voor het werken met mensen in een sociaal-juridische context bleek een specifieke benadering vereist. Nadat de Commissie Deskundigheidsbevordering Raadslieden van de Federatie van Instituten een voorstel had gedaan, bleek de Hogeschool Midden Nederland bereid om het initiatief te nemen voor een gespecialiseerde opleiding tot sociaal raadslieden, zij het dat na enige tijd bleek dat een breder georiënteerde opleiding wenselijk was. De eerste opleiding tot Sociaal Juridisch Dienstverlener was een feit. Het initiatief van de Hogeschool werd al spoedig overgenomen door een aantal andere Hogescholen.

Studie-inhoud

Hoewel de studie zich met name richt op het sociaal rechterlijk vakgebied (sociaal zekerheidsrecht en arbeidsrecht) wordt er ook aandacht besteed aan andere rechtsgebieden, zoals staatsrecht en strafrecht. Het overgrote deel van de opleiding bestaat uit vakken over de verschillende rechtsgebieden. Daarnaast zijn Psychologie, Ethiek, Sociologie en Communicatie opgenomen in de studie.

Q2482934 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow