Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sluis (beveiliging)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sluis ter beveiliging is een ruimte met twee (of meer) deuren of hekken, waar er maar één tegelijk van open kan. Dergelijke sluizen worden onder andere toegepast in gevangenissen en banken. Sommige sluizen kunnen worden bediend door de passant zelf, met een sleutel, toegangscode of een elektronische keycard. De meeste sluizen worden echter bediend door personeel in een andere ruimte, om een snelle ontvluchting door middel van gijzeling van een personeelslid te voorkomen.

Gevangenis

In een gevangenis is het doel van een sluis het voorkomen van het ongewenst meelopen van gedetineerden. Praktisch alle doorgangen in de beveiligde ring rond gevangenissen zijn uitgevoerd als sluis, ook worden sluizen toegepast in de gevangenis als verbinding tussen de diverse zones. Een sluis kan onderdeel zijn van een gebouw of een hekwerk.

Bank

Sommige banken hebben een voorportaal dat voorzien is van een balie met beveiligd glas. Klanten kunnen zich melden aan de balie, waarna ze via de sluis in het kantoor van de bank kunnen komen, om aldaar een persoonlijk gesprek te hebben met een van de medewerkers. Kluizen zijn ook vaak voorzien van een sluissysteem.

Trivia

De bovengenoemde systemen van een sluis met twee deuren, wordt ook gebruikt om bij de ingang van gebouwen de kou buiten te houden. Meestal worden hierbij twee schuifdeuren gebruikt, waarvan eveneens maar één deur tegelijk open gaat, waardoor koude wind nooit binnen kan blazen (en andersom, de warmte niet vrij naar buiten kan gaan).