Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sleidinge

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sleidinge
Deelgemeente in België Vlag van België
Sleidinge
Sleidinge
Situering
Gewest Vlaanderen
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Evergem
Fusie 1977
Coördinaten 51°007′N 3°040′E
Algemeen
Oppervlakte 20,74 km²
Inwoners (01/10/2012) 7.312 (327 inw/km²)
Overig
Postcode 9940
NIS-code 44019(B)
Oude NIS-code 44066
Detailkaart
Locatie in Evergem
Locatie in Evergem
Portaal  Portaalicoon   België
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow

Sleidinge is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Evergem. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 20,74 km² en telde 6.790 inwoners in 2006.

Geschiedenis

De middeleeuwen

In de 7e eeuw schenkt koning Dagobert aan de pas gestichte Sint-Baafsabdij de Merovingische domeinengroep (of fiscus) Marca, waar Sleidinge deel van uitmaakt. In die periode ging het gewoon op in Evergem, zonder daarom uitdrukkelijk te worden vermeld. In 1220 wordt Sleidinge voor de eerste keer genoemd in het archief van St.-Veerlekaptittel als Scleidingha. Later zijn nog andere varianten terug te vinden: Scleidingka, Sleydinghen of zelfs Sleyne zoals het nu nog in het lokale dialect heet. De naam komt van het Germaanse slaeido, wat 'glibberige plaats' betekent.

Sleidinge is ontstaan uit een aanvankelijk bebost en woest gedeelte van Evergem, waarmee het nog tot omstreeks het midden van de 13e eeuw was verbonden. Sleidinge was overigens een uitgesproken lage en moerassige streek.

Het oostelijke deel "Sleidinge-Sint-Baafs", oorspronkelijk in bezit van de familie van Gavere en onderdeel van het graafschap Evergem, werd in 1282 verkocht aan de Gentse Sint-Baafsabdij. Het noordelijke en westelijke deel "Sleidinge-Keure", in het bezit van de graven van Vlaanderen, kreeg in 1248 van Margareta van Constantinopel, gravin van Vlaanderen een keure om de ontginning van de heidegronden te bevorderen.

De heren van Sleidinge-Sint-Baafs waren de abten van de St-Baafsabdij. Bij de oprichting van het Bisdom Gent in 1559, ging Sleidinge-Sint-Baafs over naar het bisdom en werden de bisschoppen de heren van Evergem en Sleidinge-Sint-Baafs. Koning Filips II verzaakte in 1560 aan zijn rechten van leenheer over de Keure, ten voordele van het Kapittel van Sint-Baafs, zodat de bisschop voortaan recht op de tienden-inkomsten over beide delen van Sleidinge bezat.

Het landelijke Sleidinge onderging het wel en wee van het naburige Gent. Wanneer Gent het in 1453 met Filips de Goede aan de stok heeft, zinnen de hertogelijke Picardiërs op weerwraak en plunderen de dorpen in het Gentse, waaronder ook Sleidinge.

Na de Franse Revolutie

Pas in 1794 tijdens de Franse Revolutie wordt Sleidinge één parochie en gemeente van ongeveer 5000 inwoners. Twee eeuwen later in 1977 herhaalt geschiedenis zich en wordt Sleidinge bij Evergem gevoegd, waarvan de parochie in de 13de eeuw werd afgesplitst.

Tot aan de Industriële Revolutie zijn het merendeel van de inwoners boeren en landarbeiders. Er was ook een bloeiende huisnijverheid en snel kwamen er verschillende textielfabrieken.

Bezienswaardigheden

  • de Sint-Joriskerk, bijgenaamd de Slense Noalde (De Sleidingse Naald), daterend van 1260. De kerktoren van Sleidinge is de meeste spitse van heel Oost-Vlaanderen
  • Het spaarbekken van 55 ha omringd door een aarden dijk, aangelegd in 1974 als bevoorradingsreservoir van drink- en industriewater van de Gentse kanaalzone. Het kan dagelijks 40.000 m³ zuiver water kan leveren
  • "De Knip", zoals het gesticht met de waterbehandeling volgens dokter Kneipp, genoemd wordt in de volksmond. Nu is de instelling geëvolueerd tot een vermaarde en moderne psychiatrische kliniek
  • de pomp op het dorpsplein.

Politiek

Voor de fusies van 1976 had Sleidinge een eigen gemeentebestuur.

Zie lijst van burgemeesters van Sleidinge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bekende personen

Geboren

Woonachtig

Trivia

  • In het boek Ex Drummer van Herman Brusselmans, wil de groep The Feminists meedoen aan de rockprijskamp van Sleidinge.
  • Het huidige station van Sleidinge dateert van 1911, in 1984 werd het even gesloten maar na hevig protest uit de buurt heropende het op 29 mei 1988. De inwoners van Evergem-centrum moesten zelfs ruim 40 jaar wachten tot een heropening van hun station. Het Station Evergem is sinds 10 juni 2007 weer een vaste halte op de spoorlijn Gent-Eeklo.

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Sleidinge op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow


51°07′58″N, 3°40′45″E