Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Skiffle

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Skiffle is een muzieksoort die in de jaren twintig en dertig in de New Orleans, Verenigde Staten ontstond en afgeleid was van Amerikaanse dixieland, folk, blues en jazz. De traditionele skiffle-bands bedienen zich van huishoudelijke artikelen om op te spelen: het wasbord, een dienblad bespannen met snaren, kazoos, kammen, sigaardozen en papiertjes. Daarnaast zijn de akoestische gitaar en de banjo gebruikelijke begeleidingsinstrumenten, soms ook (als klezmer-invloed) een klarinet. Het is verwant aan jug-muziek.

In de jaren vijftig werd skiffle in Groot-Brittannië enorm populair toen de Schotse zanger Lonnie Donegan een wereldhit scoorde met Rock Island line. Ook volgende hits als Does your chewing gum lose it's flavour on the bedpost overnight? en My old man's a dustman werden in de Benelux hits. Soms noemt men skiffle ook wel de Britse country.

The Beatles begonnen in 1957 als skiffle-groep The Quarrymen. In de mockumentary This is Spinal Tap uit 1984 is Spinal Tap ook begonnen als skiffle-groep.

In Nederland werd de Eindhovense Lighttown Skiffle Group de bekendste vertolker. In Dordrecht was de Mudfield Skiffle Group actief. Ze maakten vier singles in 1966 en 1967 op het Funckler label. Deze groep treedt nog steeds op in de oude bezetting en maakte 2 CD's in 2004 en 2007.

Externe link