Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sjofar

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De sjofar (Hebreeuws: שׁוֹפָר) is de rituele Israëlische hoorn, een van de oudste nog bestaande blaasinstrumenten. Hij wordt regelmatig vernoemd in de Bijbel, van Exodus tot Zacharia, en ook doorheen de Talmoed en latere Hebreeuwse literatuur. Het luide geschal van een sjofar, dat voortkwam uit de dikke wolk op de berg Sinaï, liet het hele kamp beven. (Exodus 19:16, Exodus 20:18) Terwijl andere instrumenten telkens volgens de meest geavanceerde methoden werden geproduceerd, behield de sjofar zijn prehistorische eenvoud.

Het woord is dikwijls vertaald als ’trompet’ of ’bazuin’ of als ’ramshoorn’. De standaard-sjofar is een ramshoorn, maar volgens de joodse traditie kunnen hoorns van alle ritueel reine dieren worden gebruikt, behalve van runderen. Zo zijn er ook speciale sjofars zoals koedoehoorns in omloop.

De eerste dag van de maand tisjri is een gedenkdag waarop op de sjofar wordt geblazen. Ook op Jom Kippoer, het feest van de verzoening dat op de tiende dag van de maand tisjri wordt gevierd, wordt op de sjofar geblazen, zoals ingesteld in Tenach (Leviticus 25).

De manieren waarop op de sjofar geblazen wordt, hebben verschillende namen:

Naam beschrijving

Jemenitische sjofar uit koedoehoorn    (Foto: Olve Utne)

Teki‘a een lange stoot
Sjevarim drie korte stoten
Teroe‘a negen tot twaalf heel korte stoten
Teki‘a gedola hele lange stoot (tot men geen adem meer heeft)

De volgorde van geblazen signalen op Jom Kippoer is traditioneel vastgelegd als volgt: teki‘a, dan sjevarim, vervolgens teroe‘a en tot slot weer teki‘a. De slotdienst van Jom Kippoer (ne'iela) wordt afgesloten met een lange teki‘a.

Weblinks


Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Shofars op Wikimedia Commons.

rel=nofollow
rel=nofollow