Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sinaasappel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

De sinaasappel oftewel appelsien is de vrucht van de sinaasappelboom oftewel Citrus sinensis, die tot het geslacht Citrus behoort. De vrucht wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel (Citrus aurantium). De boom werd vroeger in een overwinteringsvertrek gehouden, vandaar de naam oranjerie.

De sinaasappel wordt in Nederland en Vlaanderen vaak uit Spanje geïmporteerd. De sinaasappel verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje, maar soms worden de vruchten kunstmatig oranje gekleurd. Bij bomen die in de tropen groeien echter, blijft de vrucht groen of groengeel, ook als ze rijp is. Dat komt doordat er voor de oranje kleur koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen. De kleur van de schil heeft geen enkele invloed op de smaak.

Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een typische frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees, de bloedsinaasappels.

De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China, waar ook de naam vandaan komt (china-appel, evenals "appelsien" appel-china) en diende vroeger vooral ter decoratie.

Sinaasappels worden gegeten of geperst tot sinaasappelsap. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals ranja. De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker in gebak en witbier.

Handsinaasappels komen gewoonlijk uit Europa en perssinaasappels uit Brazilië.

Trivia

Niet alleen het Spaanse Valencia, maar ook de gelijknamige stad in Venezuela is bekend van de sinaasappels.

In sommige talen zoals Grieks ("πορτοκαλι" portokáli), Perzisch ("پرتقال") en Arabisch ("برتقال" burtuqāla) wordt de sinaasappel "portogal" genoemd, naar Portugal, dat in de 15e eeuw als eerste land sinaasappels uit China importeerde.

De havenstad Jaffa werd in de negentiende eeuw een centrum voor de teelt en de verhandeling van sinaasappels, nadat er een cultivar was ontwikkeld met een dikkere schil, die beter en langer kon worden bewaard en getransporteerd in sinaasappelkisten. Ook nu staat de merknaam 'Jaffa' nog steeds voor citrusvruchten en vruchtensap.

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Citrus sinensis op Wikimedia Commons