Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Simon van Eendenburg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Simon van Eendenburg jr. (Soekaboemi, 30 maart 1884 - Meulaboh, 26 oktober 1911) was een Nederlandse tweede luitenant van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.

Loopbaan

Van Eendenburg werd in maart 1884 te Soekaboemi geboren als zoon van de zendeling Simon van Eendenburg en van Niesje Kruyt. In 1906 werd hij als "Europeesch sergeant" toegelaten tot de "Hoofdcursus in Nederland van het wapen der infanterie".[1] Hij werd op 15 september 1908 aangesteld als tweede luitenant der infanterie bij het Leger in Nederlandsch-Indië. In 1910 werd hij overgeplaatst van het elfde bataljon infanterie te Meester-Cornelis naar de troepenmacht in Atjeh. Daar diende hij onder meer in 1911 bij het derde bataljon infanterie te Padang Tidji (Pidië, Atjeh). In oktober 1911 werd hij gedetacheerd bij de tweede divisie van het Korps Marechaussee te voet en naar Meulaboh, aan de westkust van Atjeh, gezonden. Nabij Keudè Blang Bajoe (Seunagan) verwijderde Van Eendenburg met een ambtelijke marechaussee zich van zijn patrouille om een kleine verkenning in het terrein te maken, toen hij plotseling stuitte op het bendehoofd Pang Timoe en een volgeling, met het noodlottig gevolg dat hij ten gevolge van een klewanghouw sneuvelde, terwijl de hem vergezellende marechaussee zwaargewond raakte; zijn karabijn ging echter niet verloren.

Bestand:Eeendeburg.jpg
Gedenknaald voor Eendenburg te Peutjoet

Tragische dood

Ondanks dat de politieke toestand aan de Westkust van Atjeh door het Gouvernement omschreven was als bevredigend, werd Van Eendenburg, die gedetacheerd was bij de tweede divisie van het Korps Marechaussee van Atjeh, op 26 oktober 1911 te Keude Blang Pajoe (Meulaboh) gedood. Op 28 oktober 1911 kwam zijn lichaam aan boord van de Gouvernements-Stomer Zeemeeuw met de vlag halfstok te Oleh Leh aan. Zijn sneuvelen was in Oleh Leh niet bekend en de verslagenheid was dan ook groot aangezien hij pas twee weken daarvoor vanuit Oleh Leh naar de westkust van Atjeh vertrokken was. Per extra tram van de Atjeh Tram werd hij van Oleh Leh naar het Militair Hospitaal te Kota Radja vervoerd. Die middag al vond de begrafenis te Peutjoet plaats, waar alle officieren en veel minderen van het garnizoen aanwezig waren. Er werd een gedenknaald voor hem geplaatst. Aan het graf beschreef luitenant-adjudant Brants de overledene als een officier die nog veel voor de toekomst te betekenen had kunnen hebben. Van Eendenburg was nog maar enkele weken aan de westkust van Atjeh en zijn sneuvelen werd dan ook toegeschreven aan pure onervarenheid en jeugdige onvoorzichtigheid. Tragisch waren de diverse advertenties van zijn vader in onder meer het Nieuws van den Dag voor Nederlandsch-Indië en de Java-bode, luidende: uit de nieuwsbladen las ik het, voor mij, verpletterende bericht dat luitenant S. van Eendenburg jr., mijn enige zoon, bij een treffen te Meulaboh (Atjeh) gesneuveld is.[2] De verontwaardiging hierover in de pers was groot.

Klewangaanvallen waren een typisch fenomeen voor de westkust van Atjeh. Zo werd in 1902 ook in Seunagan 1e luitenant H.P. de Bruijn gedood, in 1904 werd M.J.J.B.H. Campioni gedood bij Djeuram, en in 1917 raakte de bivak commandant van Djeuram, G.F.V.Gosenson, ernstig gewond.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • 1911. Maandverslag over oktober.
  • 1911. Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië, 14-10-1910,26-10-1911, 03-11-1911 en 11-11-1911.
  • 1911. Deli Courant, 15-11-1911, 04-12-1911 en 12-01-1912.

Noot

  1. º Het nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië d.d. 29 mei 1906
  2. º Zijn ouders waren omstreeks 1907 gescheiden en zijn vader was in 1900 als zendeling ontslagen (bron: Noort, G. (2006) De weg van magie tot geloof, p. 16 noot 44). De vader overleefde zijn zoon maar kort. Van Eendenburg sr. overleed op 13 november 1912 te Soekaboemi.
rel=nofollow

Zoek op Wikidata

rel=nofollow
rel=nofollow