Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sigaret

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diagram van een sigaret :
1. Filter (95% celluloseacetaat)
2. Tippapier om de filter te omhullen
3. Vloei om de tabak te omhullen
4. Tabak (kankerverwekkend).

Een sigaret is een rolletje tabak, meestal korter dan 10 centimeter, bijeengehouden door een dun papieren kokertje. Dit kokertje kan al dan niet een filter bevatten. De diameter is 5-10 millimeter. Het papier en de tabak worden aan één zijde aangestoken en de sigarettenrook wordt via het andere uiteinde door de mond naar binnen gezogen. Als daarbij tot in de longen wordt ingeademd, wordt dit inhaleren genoemd. Aan een sigaret kan een bepaalde smaak worden toegevoegd, zoals cacao, vanille of menthol. Een fabrieksmatig geproduceerde sigaret is erop gemaakt de verbranding van tabak te versnellen. Sigaret komt van het Franse Cigarette (Sigaartje) en is dus een afgeleide van de sigaar. Het restant van een opgerookte sigaret heet peuk. Met een "pakje peuken" wordt in Nederland wel een pakje sigaretten aangeduid.

De as van een sigaret wordt er doorgaans van afgetikt in een asbak.

Geschiedenis

De sigaret is ontstaan als een papiertje met wat tabak ertussen, een soort shag. Het gebruik ervan werd verspreid door soldaten, te beginnen met soldaten uit de Krimoorlog (1854-1856), die de sigaret uit Turkije meebrachten naar Europa.

Pas in 1880 kwam er een doorbraak, toen in Amerika de eerste sigarettenmachine werd uitgevonden. Deze kon 200 sigaretten per minuut produceren. Ook nu waren het soldaten die de sigaret verspreidden: Amerikaanse en Britse soldaten deelden tijdens en na de Eerste- en de Tweede Wereldoorlog sigaretten uit aan de bevolking. Na 1944 ging het roken van sigaren geleidelijk achteruit en werd voor een belangrijk deel verdrongen door de sigaret.

Gezondheidsrisico's

Zie ook : tabaksverslaving.

In Nederland sterven er jaarlijks ruim 20.000 mensen aan de gevolgen van roken.[1] Bij het inhaleren van de rook komen namelijk meer dan 40 giftige tot zeer giftige stoffen vrij, waaronder het verslavende nicotine, het giftige koolmonoxide en teer in het lichaam van de roker of rookster. Het roken van sigaretten verhoogt de kans op tal van ziekten en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en parodontitis. Het al dan niet aanwezig zijn van een filter aan het mondstuk heeft geen effect op de gezondheidsrisico's, tenzij een psychologisch.

Stoppen met roken

Om te stoppen met roken moet er om te beginnen "de wil om te stoppen" zijn. Zeg maar, hoe sterker die wil is, hoe minder problemen het ontwennen van het roken (gewoonte) en de nicotine ondervonden wordt. Daarbij zijn een aantal punten belangrijk om te weten, namelijk :

  • Het opsteken van een sigaret gaat meestal uit gewoonte (momenten).
  • Het lekker vinden van roken is feitelijk : het voldoen aan de nicotinebehoefte, door te gaan / doorgaan met roken (verslaving, afhankelijkheid).
  • "Elk begin is moeilijk", oftewel wordt het steeds makkelijker, tot er uiteindelijk geen behoefte meer is.
  • Van wat er wekelijks uitgegeven (kosten) wordt aan rokerij is op jaarbasis 52x zoveel, wat meestal aanzienlijk is.
  • Om perse iets te doen te hebben / in de mond te hebben (i.p.v. roken), is kauwgom of lollie's een redelijk surogaat ; echter moet wél van de nicotinebehoefte afgekomen worden (ontwennen).

Verkoop

Sigaretten worden verkocht in pakjes met 11, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 28 of 30 stuks. 19 is het minimum, dit is ingesteld om ervoor te zorgen dat sigaretten niet te goedkoop worden en jongeren ze makkelijk kunnen kopen. Dit is niet in alle landen hetzelfde, in Italië zijn er ook Picollo pakjes, hier zitten slechts tien sigaretten in, en zijn in verhouding vreemd genoeg goedkoper. Een slof sigaretten bestaat uit meestal 10 pakjes (respectievelijk met 19 of 25 of 30 sigaretten). Uit een pakje shag van 42,5 gram kunnen ongeveer 35 tot 45 sigaretten, afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte tabak, gerold worden. Deze worden met de hand gemaakt met behulp van een dun papiertje, in Nederland een vloeitje, in Vlaanderen een blaadje genoemd (hoewel in Vlaanderen ook in het algemeen de term vloeitje wordt gebruikt). De in België en Nederland verkochte pakjes kun je open en dicht doen, in veel andere landen (o.a. Amerika) moet je het pakje open krabben en kun je het daarna niet meer sluiten.

Sigarettenmerken

Apollo Soyuz - Basic - Bastos - Belga - Belinda - Benson & Hedges - Bentley - Black Devil - Bond Street - Brandaris - Caballero - Camel - Caro - Chesterfield - Davidoff - Diana - Drum (sigarettenmerk) - Ducados (Spaans sigarettenmerk)- Ducal - Dunhill - Elixyr - JPS - Fajrant - First - Florint - Fortuna - Gauloises - Gitanes -Golden Fiction (sigarettenmerk)- Houston - John Player Special - JPG - Kent (vroeger: Barclay) - L&M - Lark - Longbeach - Lucky Strike - Ma+rix - Mantano - Marlboro - Maryland - Mercedes - Merit -Miss Blanche (sigarettenmerk)- Multifilter - Muratti - Next - Optima - Pall Mall - Parliament - Peter Jackson - Peter Stuyvesant - Petra - Philip Morris - Pink Elephant - Polyot - Red & White - Route 66 - Samson - SG - Start - Tobacco House no.7 -Three Castles (sigarettenmerk)- Vatra - Virginia Slims - Vogue - West - Winfield - Westfield - Winston Red

Sigarettenfabrikanten

Zie ook

Referenties

rel=nofollow

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Cigarettes op Wikimedia Commons.

rel=nofollow