Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Shure SM58

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:SM58&Beta58a.jpg
De microfoons Shure SM58 (links) en BETA58A (rechts)

De Shure SM58 is een dynamische zangmicrofoon, welke als standaard beschouwd kan worden in de wereld van de livemuziek.[1] Een jaar nadat men de SM57 op de markt had gebracht, kwam Shure in 1966 met deze zangmicrofoon.[2]

Geschiedenis

Deze microfoon is de opvolger van de in 1960 gemaakte 565 (tegenwoordig is deze microfoon weer te verkrijgen in de Vintage-serie).

De microfoon werd in eerste instantie alleen uitgevoerd zonder schakelaar. Later werd ook de versie met schakelaar geproduceerd onder de naam SM58S.

In 1986 kwam er een speciale versie op de markt ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum. Deze was niet heel speciaal, afgezien van een speciale opdruk.

In het begin van de 21e eeuw werd nog een speciale box uitgebracht ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het merk, met daarin de SM57 en SM58 tezamen, en wederom met een speciale opdruk.

Sinds 2009 is er een nieuwe versie op de markt met de X2u-adapter. Dit is een XLR-naar-USB-adapter. Met deze adapter is de microfoon ook aan te sluiten op een computer/laptop.

Gebruik

Hoewel "SM" staat voor Studio Microfone, wordt de microfoon vooral toegepast tijdens liveoptredens. Dit is niet alleen het gevolg van het feit dat de microfoon weinig last heeft van feedback, maar heeft vooral te maken met de robuustheid van de microfoon. Op verschillende videowebsites wordt in filmpjes getoond wat men allemaal kan doen met de microfoon zonder dat dit niet ten koste gaat van de werkzaamheid.[3] De microfoon is een dynamische microfoon en heeft daarom geen fantoomvoeding nodig.

Verschillende versies

De SM58 microfoon is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen:

  • SM58-LCE (standaard)
  • SM58-SE (met schakelaar)
  • SM58USB (met USB-aansluiting)
  • Losse kop voor de diverse draadloze systemen

BETA58A

Vaak wordt beweerd dat de BETA58A een verbetering is van de SM58. Sommigen beweren zelfs dat de eigenlijke naam SM58BETA is. Dit is echter onjuist. Hoewel de microfoons vrijwel hetzelfde uiterlijk hebben, zijn er toch wel degelijk grote verschillen. De SM58 is een dynamische cardioïde microfoon en de BETA58 is een dynamische supercardiod microfoon.[4] De BETA58A werd in 1989 gelanceerd, 23 jaar na de SM58.

Namaak

Door zijn populariteit, wordt deze microfoon nagemaakt door fabrikanten in China en Thailand.[5] Shure Distribution UK (Verenigd Koninkrijk) melden dat de SM57, SM58, BETA 57A en de BETA 58A de meest gekopieerde microfoons zijn 58A.[6] In 2006 is is men toen ook begonnen met een campagne om de gebruikers te waarschuwen voor deze namaak microfoons.[7]

Specificaties

  • Type: Dynamisch.
  • Frequentie bereik: 50Hz - 15kHz.
  • Karakteristiek: Cardoide.
  • Impedantie: 150 Ohm.
  • Gewicht: 298 gram.
  • Aansluiting: XLR

Zie ook

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow