Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Semini

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Semini is een bas-reliëf van een eenvoudig mensachtig figuurtje dat boven de toegangspoort van het Steen, een tiende-eeuwse burcht in Antwerpen, was ingemetseld. Een opvallend kenmerk van het beeld was de fallus. Het leek hierin op de Griekse Priapus. De naam Semini overleeft nog in de Antwerpse uitroepen ’godsjummenas!’ en ’Seminiskinderen!’. Men vertelde dat het beeldje een heidense afgod voorstelde en uit de tweede eeuw stamt.

In 1585 zou het geslachtsdeel van Semini er in opdracht van de jezuiëten afgehakt zijn. Volgens andere bronnen werd door onvruchtbare vrouwen veel steengruis van de penis afgeschraapt, tot uiteindelijk de jezuïeten de rest verwijderden. Jonggehuwden hoopten door de kracht van dit beeld mooie kinderen te krijgen. Tot in de twintigste eeuw kwamen sommigen bij dit beeldje vruchtbaarheid afsmeken.

Onder historici bestaat grote onduidelijkheid over de oorspronkelijke bedoeling van het beeldje. Tegenwoordig vermoedt men dat het verhaal een overblijfsel is van de obsessie van renaissance-intellectuelen voor de klassieke oudheid. Zij bedachten ongefundeerde verhalen om de geschiedenis van hun stad of streek in verband te brengen met het roemruchte klassieke verleden.

Vandaag bestaat er een studentenclub en een wicca-coven dat naar Semini genoemd is.[1] Sinds 1985 worden elk jaar op de eerste zaterdag van de lente Seminivieringen georganiseerd door de vzw AKSIE.[2] De jonggehuwden die uit het stadhuis komen, krijgen dan een Seminikoek, een lichte zoete koek bestrooid met sesam, met een dunne afbeelding erop van Semini in marsepein.[3][4]

Bronnen, noten en/of referenties

Literatuur
Verwijzingen

  1. º Semini, the Coven (gearchiveerde pagina)
  2. º Landelijk Expertisiecentrum voor Cultuur van Alledag, Seminiviering Antwerpen
  3. º Lakkerantwerp, Producten AKSIE
  4. º Bollekesfeest, Seminikoek
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow