Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Sem Presser

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Samuel (Sem) Presser (Amsterdam, 21 november 1917 - aldaar, 29 oktober 1986) was een Nederlands persfotograaf.

Presser is een van Nederlands bekendste en meest productieve naoorlogse persfotografen. Hij maakte in een tijdsbestek van vijftig jaar ruim 300.000 foto's. Zijn werk kenmerkt zich door een grote sociale betrokkenheid en het vastleggen van gewone mensen in hun dagelijkse leven. Maar ook legde hij beroemdheden vast zoals Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Sophia Loren en andere grote namen uit de filmwereld.

Levensloop

Hij begon in 1935 als leerling van Sieg Vaz Dias, maar ging twee jaar later zelfstandig verder als het Algemeen Nederlands Foto Persbureau.[1][2]

Presser zat als Joodse fotojournalist tijdens de Duitse bezetting in Arnhem ondergedoken. Hij maakte met gevaar voor eigen leven foto's van de Engelse parachutisten die na de landingen van Market Garden op 18 september 1944 in de binnenstad van Arnhem vochten.[3]

Hij was van 1948 tot 1951 en van 1968 tot 1981 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF). Ook was hij jurylid van de Zilveren Camera, en was hij actief als bestuurslid van de Stichting Burafo, de Fotografenfederatie, World Press Photo, Europhot en de Auteursraad. Verder maakte hij deel uit van de Amsterdamse kunstraad. Zijn archief wordt beheerd door het Maria Austria Instituut (MAI) in Amsterdam.

Enkele foto's door Presser

Werk in openbare collecties (selectie)

Externe links

rel=nofollow

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow