Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Seiderschotel

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 1. De seidermaaltijd wordt geopend met het Kidoesj, de zegening van een glas wijn. Daarna drinkt iedereen een eerste glas wijn.
 2. Handen wassen, waarbij de broge die normaliter wordt gezegd bij het wassen van de handen voor een maaltijd wordt weggelaten.
 3. Indopen van, de karpas, groene kruiden zoals peterselie, in zout water, waarbij een zegening wordt uitgesproken.
 4. De middelste matze van de drie onder de doek wordt in tweeën gebroken. Een van beide helften, afikomen genoemd, wordt verstopt. Aan het eind van de avond wordt die helft weer tevoorschijn gehaald en opgegeten. In gezinnen zijn verschillende tradities voor het verstoppen, soms doen de kinderen het, soms de ouders.
 5. Het eerste deel van de Haggada wordt gelezen. Elke deelnemer aan de maaltijd heeft een eigen boekje. Hierbij komen de 4 vragen aan de orde, de 10 plagen van Egpyte en het verhaal van de uittocht uit Egypte. De symboliek van de gerechten op de sederschotel en de matzes wordt uitgelegd. Er wordt een tweede glas wijn gedronken.
 6. Opnieuw worden de handen gewassen, ditmaal met het uitspreken van de zegening.
 7. De matses worden gegeten, met de zegening voor het eten van brood en...
 8. de speciale zegening voor het eten van het ongerezen brood. Daarbij houdt het hoofd van het gezin alle drie de matzes met beide handen vast.
 9. Het bittere kruiden (maror) wordt in de zoete charoset gedoopt en gegeten.
 10. Er wordt een stukje matze met maror gegeten
 11. De maaltijd wordt gegeten; een volledig feestmaal
 12. De afikomen wordt gezocht en gegeten. Hierna wordt niets meer gegeten.
 13. De zegening na het eten
 14. Een aantal psalmen wordt gezegd
 15. Aan het eind van de maaltijd wenst iedereen elkaar geluk met de wens, volgend jaar in Jeruzalem. Er worden liederen gezongen.
rel=nofollow