Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Second Sight (computerspel)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Second Sight is een computerspel gemaakt door Free Radical Design en gepubliceerd door Codemasters voor de Nintendo GameCube, Xbox, PlayStation 2, en Microsoft Windows. Het werd uitgebracht op 21 september, 2004.

Het verhaal gaat over John Vattic en zijn pogingen om zijn geheugen en de geheimen achter zijn nieuwe krachten zoals onder andere: telekinese, helen, onzichtbaarheid enz... te begrijpen.

Verhaal

Het spel begint met John Vattic, de protagonist die wakker wordt in een zwaar beveiligde medische faciliteit. Hij heeft geen geheugen meer van zijn verleden, behalve over een missie zes maanden geleden. Zijn rol in de missie was strikt om advies te geven maar uiteindelijk ging hij naar Siberië met een groep van US marines genaamd: WinterICE, en een van de leden is Jayne Wilde, wie ook psychisch is. Vattic moest de Russische wetenschapper: Victor Grienko vinden. Zijn geheime onderzoek begon aandacht te trekken van het Pentagon.

Vattic gebruikte een computer in de medische faciliteit om erachter te komen dat Jayne Wilde vermoord was in de missie. Daarachter heeft hij een flashback, waar hij haar dood voorkomt. Terug in het heden weergeeft de computer informatie dat Wilde de missie heeft overleefd. Vattic komt later uit in de garage van de facilteit en pakt de auto die daar staat en weet te ontsnappen. John Vattic is onderweg naar een psychiatrisch ziekenhuis in Vermont. Vattic vindt haar in een asiel in een psychiatrisch ziekenhuis in Vermont. Nadat Vattic haar heeft gered van het asiel, vluchten ze in het riool waar ze hem vertelt dat de leider van de WinterICE team, Joshua Starke vermoord was in de missie. Hij heeft dan nog een flashback waar hij Starke redt. Tijdens de flashback heeft een van Grienko's subjecten (kinderen) John's krachten gegeven. Terug in het heden zegt Wilde dat Starke leeft en hij haar een adres gaf waar ze naar toe moest als ze hulp nodig had. Vattic en Wilde gaan er dan naar toe om hem te vinden.

Vattic vindt Starke in zijn appartement in Queens, New York. Maar wanneer ze elkaar terug herkennen, is Starke verrast om Vattic te zien en zegt dat de rest van de WinterICE vermoord waren in Siberia. Na een paar flashbacks redt Vattic de rest van het team. Hij ontdekt ook het geheim van Grienko's onderzoek en de ware mening van de missie. Een man bekend als Hanson (de antagonist, de directeur van de nationale veiligheid van de uitvoerde macht, wil Grienko's onderzoek gebruiken om de psychische krachten te gebruiken om een leger super soldaten te maken. WinterICE waren gestuurd om te ontdekken waar Grienko was. Vattic ontdekt dat het proces zal inhouden dat Grienko's onderzoek zal getransporteerd worden naar Amerika. Grienko denkt dat hij ook mag gaan maar Vattic ontdekt dat dat Hanson zijn plan nooit was en Grienko wordt gedood door een soldaat, samen met zijn collega's. Vattic ontdekt nu dat de "flashbacks" geen flashbacks zijn maar is eigenlijk het heden, en wat hij dacht het heden te zijn is een mogelijke toekomst. Vattic besluit om zijn nieuwe kennis te gebruiken om het plan van Hanson te stoppen.

Vattic gaat binnen het onderzoek faciliteit en bevrijd de kinderen waarachter hij Hanson tegenkomt. De kinderen helpen hem de soldaten uit de weg te ruimen met hun krachten. Wanneer ze Hanson vinden is hij in een kamer met kogelvrij glas waar zelfs John zijn krachten niet kunnen helpen. Hanson commandeert zijn troepen om John en de kinderen aan te vallen. Achter een tijdje, gebruiken de kinderen krachtige telekinese om het glas kapot te maken en vallen dan Hanson aan. Achter dat, komen de U.S. troepen om hun weg te brengen. Starke en Jayne helpen de uitgeputte John in de helikopter.

physische krachten

Telekinese

De eerste kracht die John leert is Telekinese. Telekinese laat hem objecten bewegen zonder ze aan te raken. Hij kan dit gebruiken om dingen op te pakken en naar vijanden te gooien, ze als schild gebruiken of om bewakers af te leiden. Vattic gebruikte deze kracht voor het eerst toen hij nog vastgeboeid zat aan een bed in het medische faciliteit, toen hij telekinese gebruikte, gingen zijn boeien los. Vattic kan Telekinese ook gebruiken om wapens naar zich toe te trekken.

Later in het spel kan John levende mensen oppakken. Hij gebruikt dit voor het eerst om een bewaker te wurgen in het asiel waar Jayne vastzit.

Helen

Dit is de tweede kracht die hij leerde. Het vult snel John's levensmeter op, maar is tijdens het helen nog steeds kwetsbaar voor aanvallen, Vattic kan niet bewegen tijdens het helen. Deze kracht wordt heel vroeg in het spel geleerd; John wordt wakker met ernstige verwondingen, dus zijn levensmeter was bijna leeg en loopt heel traag. Nadat hij deze kracht heeft gebruikt was hij beter en sneller.

John kan deze ook gebruiken om de levensmeter van zijn vrienden op te vullen.

Psi aanvallen

Psi Pulse

John ontdekt dit per ongelijk wanneer een bewaker zijn pistool naar hem richt en zegt dat hij op de grond moet liggen, krijgt John hoofdpijn en valt de bewaker aan met een Psi Pulse, een gefocuste bal van mentale kracht. Deze aanval gebruikt de helft van John's psi meter, maar is handig om direct en stil één vijand uit de weg te ruimen. De Psi Pulse is nutteloos als het tegen een object botst wanneer het gevuurd wordt, tevens is het ongeschikt om te gebruiken als John tegenover grote groepen vecht.

Psi Blast

Later leert John een variatie van deze aanval, de psi blast. Dit geeft dezelfde energie in een grote straal. Verlamt de vijand maar vermoordt ze niet. Hij ontdekt dit tijdens een hinderlaag terwijl hij uit de medische faciliteit probeert te geraken. Dit gebruikt alweer veel psi kracht, maar is effectief wanneer omsingeld.

Onzichtbaarheid

Dit wordt ontdekt wanneer een bewaker John hoort in de medische faciliteit. John, zonder zelfs te weten wat hij doet, maakt zichzelf "onzichtbaar" voor de bewaker door zichzelf in energie te wikkelen. Dit manipuleert het verstand van de bewaker. Dus met onzichtbaarheid kan John ongezien voorbij mensen stappen tot zijn psi meter leeg is. Maar wanneer je het probeert te activeren wanneer iemand John ziet wordt al zijn psi energie afgepakt. Het werkt niet op camera's, want ze hebben geen verstand om te manipuleren.

Projectie

John leert projectie wanneer hij door een laser moet, en de knop om het uit te zetten is aan de andere kant, uit zijn bereik van zijn telekinese. John projecteert dan zijn bewustzijn in een astrale vorm, die zelf kan bewegen. Het kan door de lasers gaan en het uitzetten. Wanneer projectie gebruikt wordt is John open voor aanvallen want hij kan niet bewegen. Als iemand John aanvalt, verdwijnt de projectie en speel je terug als John. De projectie is onzichtbaar voor iedereen, ook camera's. De projectie kan niet: slaan, bukken, iets oppakken of een fysische kracht gebruiken.

Possession

Later leert John hoe hij zijn projectie een ander lichaam kan bezitten, dit wil zeggen dat John controle kan nemen over het lichaam van iemand anders totdat de psi meter leeg is. John kan iemand bezitten en al zijn eigen mannen vermoorden. Het is ook nodig om voorbij beveiligingen die je handen scannen te geraken. Je kan het geweer vuren dat het lichaam heeft, niets meer, de fysische krachten kun je niet gebruiken. Als John's lichaamsaangevallen wordt wanneer je iemand bezit, dan verlies je controle over het lichaam dat je bezit en ga je terug naar John. Als het lichaam dat je bezit vermoordt wordt ga je ook terug naar John.

Soundtrack

In 2006 zette Free Radical Design de soundtrack voor al hun games op hun site.

Trivia

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties

Q962645 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow