Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Schaamstreek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schaamhaar bij een mannelijke en een vrouwelijke schaamstreek.

De schaamstreek is een regio in het menselijk lichaam die ook wel het kruis wordt genoemd. De schaamstreek bevindt zich op de locatie waar de benen samenkomen. In de schaamstreek bevinden zich de geslachtsorganen. Deze regio wordt zo genoemd vanwege dat men zich daar meestal om schaamt te tonen. In zo'n geval heeft men het vervolgens dan over schaamrood, wat het rood worden van schaamte betekent.

Binnen de schaamstreek is er verder de venusheuvel (Mons pubis : man, Mons veneris : vrouw), wat een lichte welving boven de genitaliën aanduidt. Met het schaamdeel bedoelt men het uitwendig zichtbare geslachtsorgaan, met de mannelijke penis en de vrouwelijke vulva. De man heeft daarbij het scrotum (balzak), de eikel, het zwellichaam en schaamhaar. De vrouw heeft zichtbaar de grote schaamlippen, met daartussen de schaamspleet (Cunnus, Pudendum muliebre). Alles is eveneens (indien niet afgeschoren, wat tegenwoordig vaak gebeurt) omgeven door schaamhaar.

De schaamstreek werd in vroeger tijden en in sommige culturen nog steeds ook wel afgedekt met een schaamlap. Tegenwoordig gebeurt dit echter steeds vaker met ondergoed. Bij sommige primitieve stammen dragen ze een schaamschort om de schaamdelen te bedekken.

Zie ook

Wikimedia Commons  Vrije mediabestanden over Pubic op Wikimedia Commons