Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Sandra Rientjes

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Sandra Rientjes (10 augustus 1959) is een Nederlands sociaal wetenschapster, directrice van Wikimedia Nederland, mediator en adviseur op het gebied van kennismanagement.

Levensloop

Opleiding en eerste carrièrestappen

Rientjes volgde middelbaar onderwijs aan het gymnasium Celeanum in Zwolle, waarna ze studeerde aan de Bibliotheek- en Documentatie-academie (BDA) in Deventer. Naast haar werk studeerde ze van 1994 tot 1999 ook sociale wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, en in 2010-’11 volgde ze nog een korte opleiding mediation.

Rientjes begon haar carrière bij Rijkswaterstaat, waar ze van 1986 tot 1994 werkte als hoofd communicatie bij het RIZA, het nationaal instituut voor inlands watermanagement. In 1994 stapte ze over naar het ECNC, het Europees centrum voor natuurconservatie.

Verdere carrière

Op 1 mei 2012 trad Rientjes aan als directrice van Wikimedia Nederland, de Nederlandse vereniging van Wikipedia. Naast de dagelijkse leiding houdt ze zich daar bezig met fondsenwerving, externe contacten en programma-ontwikkeling.

Werk

Opvattingen over Wikipedia

Bij het vijftienjarig bestaan van Wikipedia begin 2017 werd de internetencyclopedie maandelijks zo’n 7 miljard keer bekeken in de wereld. Wikipedia werd in 2001 opgericht in Amerika, en verscheen hetzelfde jaar nog ook in Nederland.[1]

De Nederlandstalige Wikipedia was in 2001 met enkele gebruikers begonnen, en op haar hoogtepunt in 2008 waren maandelijks zo'n 1600 gebruikers actief. In 2017 schommelde het aantal vaste schrijvers en redacteuren op Wikipedia rond de 1200, waarvan dagelijks 200 actief waren. Rientjes stelde datzelfde jaar hierover:

"Rond 2008 was de encyclopedie wel zo’n beetje volgeschreven. Dat het aantal redacteuren daarna is teruggelopen, is dus niet zo verwonderlijk. Een artikel over Napoleon schrijf je nu eenmaal niet nog een keer."[1]

Rientjes heeft op de Wiki van de vereniging vanaf 2012 regelmatig gepubliceerd over strategische zaken. Uit een personeelsadvertentie op Wikimedia Nederland blijkt wel waar deze organisatie volgens haar om draait: "De organisatie wil bruggen slaan tussen Wikipedia en de culturele sector. Met een hart voor vrije kennis, open data en Wikipedia werkt een klein professioneel team binnen een dynamische wereldwijde beweging."[2] In 2020 vatte ze de missie van Wikipedia nog eens samen:

"De missie is dat iedereen ter wereld toegang krijgt tot alle kennis... Die is gratis beschikbaar via platforms die voor iedereen toegankelijk zijn, en waar ­iedereen aan kan bijdragen."[3]

Ondertussen zijn er ruim twee miljoen Nederlandse Wikipedia-artikelen. Er zijn wekelijks nog steeds zo'n tweeduizend bewerkers actief, waarvan een kleine harde kern van tweehonderd bewerkers héél actief is. Zij zijn praktisch elke dag op Wikipedia aan de slag.[3]

Genderkloof

Een van de specifiek aandachtspunten voor Rientjes is het zogenaamde Gendergap-project. In "Trouw" (2020) vertelde ze hierover:

"Zo’n 88 procent is man en bijna twee derde is hoger opgeleid... Vooral omdat het gevolgen heeft voor de diversiteit van de onderwerpen waarover je informatie biedt... Met oudere onderwerpen zie je vaak dat vrouwen minder aandacht in de bronnen kregen. Bij Wikipedia moet je alles met bronnen staven, dus ontstaat de vraag: als de bronnen haar niet belangrijk vonden, moeten we het dan wel doen?"[3]

Volgens Rientjes wordt dat eerste als probleem gezien in de gemeenschap. Dit heeft ook geresulteerd in aanzienlijk minder biografische artikelen over vrouwen dan over mannen. Een andere oorzaak hier ligt overigens in de oriëntatie van geschiedenis-wetenschap, aldus Rientjes.[3]

Selectie uit haar Wikipublicaties

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. 1,0 1,1 Jarig Wikipedia verdient miljoenen met vrijwilligers, Erik Elias, Eindhovens Dagblad, 12 januari 2017
  2. º Sandra Rientjes, "Bruggen slaan tussen Wikipedia en de culturele sector," op LinkedIn.com, 10 augustus 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Wikipediaan, "’s Ochtends eerst even Wikipedia aanpassen," Trouw, 25 april 2020.
rel=nofollow