Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Samsam (tijdschrift)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Samsam is een Nederlands journalistiek-educatief tijdschrift voor kinderen van acht tot twaalf jaar en een lesmethode voor mondiaal burgerschap. In Samsam komen kinderen uit de hele wereld aan het woord. Samen leven en samen werken aan duurzaamheid en ontwikkeling, staat in het tijdschrift centraal. Volgens cijfers van de uitgever hebben op ruim 80% van de basisscholen in Nederland de kinderen van de doelgroep een gratis abonnement op de Samsam.[bron?]

Naam

De naam van het tijdschrift is afgeleid van het Maleise sama-sama, dat 'gelijkelijk, samen' betekent. Via de opvarenden van de VOC kwam het in Zuid-Afrika terecht. Daar veranderde sama-sama in saam-saam of sam-sam.[bron?]

Geschiedenis

Samsam is in 1975 door Bob van Opzeeland en een aantal studenten van de School voor Journalistiek opgericht onder de naam Project Kinderkrant. Van Opzeeland was de eerste redacteur van Samsam. Hij werd gesteund door de toenmalige minister voor Ontwikkelingssamenwerking Jan Pronk. Deze erkende het belang van het behandelen van thema's over wereldburgerschap in het onderwijs en maakte het bestaan van Samsam financieel mogelijk.

Doelstelling en inhoud

Samsam streeft naar mondiale betrokkenheid en kritisch mondiaal burgerschap van leerlingen, door ze kennis te laten maken met leeftijdsgenootjes over de hele wereld. In Samsam komen kinderen zelf aan het woord. Overeenkomsten staan in het tijdschrift meer centraal dan verschillen. Samsam is niet gebonden aan religie of een politieke partij. Wel sluit Samsam aan bij de kerndoelen die door het Nederlandse ministerie van Onderwijs zijn samengesteld.[1]

Samsam besteedt aandacht aan de thema’s uit de Canon van Wereldburgerschap.[2] Verder vormen kinderrechten en millenniumdoelen de basis voor de thema’s die in het tijdschrift aan de orde komen.

Naast het tijdschrift is er een interactieve website met onder meer leessuggesties, een thema-archief en informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt. Ook biedt Samsam een religiesite aan met verhalen en filmpjes om de wereldgodsdiensten in het basisonderwijs te behandelen.

Uitgever

Samsam wordt uitgegeven door de Nederlandse Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Deze organisatie wordt volledig gesubsidieerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º PDF-document Kerndoelen Primair Onderwijs, gepubliceerd op de website van het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling.
  2. º Zie over de 'canon voor wereldburgerschap' het rapport Vensters op de wereld van de Commissie Canon voor Wereldburgerschap.
rel=nofollow
rel=nofollow