Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Samenwonen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Van samenwonen wordt gesproken als personen, al-of-niet in seksuele gemeenschap, zonder te zijn getrouwd een huishouden delen of samenleven.

Geschiedenis

Tot rond de jaren 50 sloeg de term "samenwonen" op het bij elkaar wonen van twee of meer personen die geen liefdesrelatie met elkaar hadden en waar anno 2005 in Nederland de term "woongroep" voor wordt gebruikt. Het (ongehuwd) samenwonen in de betekenis anno 2005 werd in die tijd nog betiteld als "hokken". Het ongehuwd samenwonen kwam in zwang sinds de jaren 60, vóór die tijd ging men alleen samen een huishouding delen als men ook getrouwd was. Volgens het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trouwden eind jaren zestig negen op de tien vrouwen zonder eerst te hebben samengewoond. Omstreeks 2005 trouwt slechts één op de tien vrouwen zonder vooraf te hebben samengewoond.

Juridisch

De juridische status van samenwonenden kan verschillen. Sommigen hebben een geregistreerd partnerschap, of een samenlevingscontract. Anderen hebben juridisch niets geregeld. Samenwonende stellen die getrouwd zijn wonen in letterlijke zin weliswaar samen maar in het dagelijkse spraakgebruik wordt dan toch niet van 'samenwonen' gesproken. Tot voor 2001 was het samenwonen een verplichting die in Nederland aan het burgerlijk huwelijk werd verbonden. Voor de belasting in Nederland kan een samenwonend stel ervoor kiezen om als 'fiscale partners' aangemerkt te worden. Ze worden dan net zo behandeld als gehuwde partners.

Samenwonen en huwelijk

De opvattingen over samenwonen zijn in de afgelopen decennia verschoven, maar niet voor iedereen in gelijke mate. In Nederland is het aan het begin van de 21e eeuw een vrij algemeen geaccepteerde vormgeving van een relatie. Hoewel een deel van de bevolking het als een keuze ziet die beargumenteerd dient te worden, verwacht een ander deel van de bevolking juist dat de keuze voor een huwelijk expliciete redenen heeft.

Binnen sommige religieuze gemeenschappen bestaan er bezwaren tegen ongehuwd samenwonen. Deze redenen hangen samen met de status die het huwelijk in de religie heeft, namelijk neemt men aan dat God degene is die mensen in het huwelijk samenbindt, en zonder zegen van God zouden mensen zich niet op een dergelijke wijze mogen verbinden.

Niet in alle landen is ongehuwd samenwonen gewoon. Bijvoorbeeld is het in Italië gebruikelijk om eerst te trouwen, en dan pas het ouderlijk huis te verlaten.

Bronvermelding

rel=nofollow
rel=nofollow