Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Salamander - studenten rite

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Salamander is een heildronk uitgevoerd tijdens een cantus. De Salamander wordt gehouden ter ere van iemand.

De praeses zet de Salamander in met de woorden: "Ad exercitium, sanctissimi salamandris, omnes commilitones qui adsunt surgite!". De corona staat recht en antwoordt met: "Surgimus!". Wanneer de corona reeds rechtstaat worden "surgite" en "surgimus" vervangen door: "levate poculo" en "levamus".

De essentie van de Salamander is een ritmische monoloog waarbij de corona na iedere zin zijn goedkeuring of afkeer laat blijken. De praeses kan een ander de monoloog verder laten zetten. Dit is een voorbereidde oefening en de tekst dient meestal uit het hoofd gereciteerd. Op het einde geeft de Preases het commando Ad fundum, en de corona drinkt.

bronnen

Zoek op Wikidata

rel=nofollow