Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Simple Network Management Protocol

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf SNMP)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Internet- en netwerkprotocollen
Toepassingslaag DNS FTP Gopher HTTP HTTPS IMAP IRC NNTP POP3 RTP SIP SMTP SNMP SSH SSL Telnet UUCP XMPP
Transportlaag DCCP SCTP TCP UDP
Netwerklaag ARP ICMP IGMP IPv4 IPv6 RARP
Datalinklaag ATM Ethernet FDDI PPP Token ring Wi-Fi
Volgens : TCP/IP-model

Simple Network Management Protocol oftewel SNMP is een protocol dat werkt over een TCP/IP-netwerk voor het verkrijgen van informatie van systemen die op het TCP/IP netwerk zijn aangesloten. Met het SNMP protocol kan op een eenvoudige manier de status van bijvoorbeeld een disk van een server opgevraagd worden of hoeveel verkeer er over een netwerk gaat. Een Management applicatie vraagt middels het SNMP protocol informatie op van apparatuur die SNMP kunnen praten en presenteert de informatie in tabel- of grafiekvorm.

Bijna iedere provider ondersteunt, zij het noodgedwongen, dit protocol dat via kleine programma's (zogenaamde agents) het netwerk monitort en hieruit statistische informatie genereert.

SNMP vereist nagenoeg geen bandbreedte, en dat maakt het protocol erg geliefd om bepaalde toepassingen op afstand aan te sturen. Grotere bedrijven gebruiken het protocol ook om het hele netwerk te routeren langs de interne servers. Op deze manier kan het netwerk op de meest efficiënte wijze worden gebruikt.

Op dit moment is het vervolg op SNMP, SNMP2 en SNMP3 in gebruik genomen dat een intelligenter systeem toestaat. Deze nieuwe standaard zou als basis moeten gaan dienen voor alle nieuwe high-end LAN, WAN en mobiele (Wi-Fi) systemen, en veel fabrikanten bouwen daarom nu al apparatuur waarin het protocol als standaard is opgenomen.