Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

S.V.Totus

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Studentenvereniging Totus (kortweg: SV Totus) is een studentenvereniging in Tilburg. Totus is opgericht op 6 januari 1989. Men mag statutair alleen lid worden wanneer men studeert aan de Avans Hogeschool.

Geschiedenis

Oprichting

In 1987 besloten drie eerstejaars studenten, een feest te organiseren, het Pinguïnfeest. Het feest werd een succes, maar het daarop volgende nieuwjaarsbal kwam niet goed uit de verf. In hetzelfde jaar was er in de hogeschool een sociëteit, maar het animo van studenten en docenten om daar een biertje te drinken was laag. De combinatie van de twee genoemde feesten en het gebrek aan mankracht en motivatie voor de sociëteit waren de aanzet voor de oprichting van een studentenvereniging. Het eerste bestuur werd gevormd en de vereniging werd de naam Totus gegeven. Latijns voor geheel of allesomvattend. In de periode daarna werd er hard gewerkt aan de opbouw van de vereniging en de sociëteit. Commissies werden opgezet, een biljart werd aangeschaft en op 6 januari 1989 werd de oprichting notarieel vastgelegd.

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd. Het is ondoenlijk dat hier allemaal te gaan beschrijven. Enkele activiteiten dienen echter zeker vermeld te worden aangezien ze vanaf de eerste jaren bij Totus horen. Sinds 1989 gaat Totus jaarlijks op wintersport. Jaarlijks is er een geweldig gala waarbij iedereen op z'n mooist is te bewonderen in een prachtige ambiance tijdens een groot feest. Daarnaast zeilt Totus al vanaf de eerste Race of the Classics mee. Dit is een zeilrace tussen Nederland en Engeland, gevaren op authentieke schepen. In 1998 werd de race voor de tiende keer gezeild en tienmaal is scheepsrecht, want we wonnen de felbegeerde trofee met de daaraan verbonden roem.

Wat we ook gerust een traditie mogen noemen is de tropische verrassing die elk jaar tijdens de open tijd te bewonderen is. Ook de ceremonie protocollaire tijdens een bestuurswissel is een reeds lange traditie binnen de vereniging. Maar Totus heeft niet alleen tradities. Nieuwe activiteiten (veelal serieuzere) werden opgezet zoals een bedrijvendag en een sollicitatiecursus.

Tegenslagen

Echter na jaren van voorspoed, groei en vooruitgang sloeg in de nacht van 4 januari 1998 het noodlot toe. Na drie inbraken in een jaar werd er weer ingebroken en werd in de sociëteit brand gesticht. De schade was enorm. Alles wat in de afgelopen tien jaar was opgebouwd werd in die nacht in een ziedende vlammenzee verwoest.

Maar Totus krijg je daarmee niet klein. Andere locaties werden gezocht om de tijd te overbruggen. Het gala ging gewoon door evenals de Race of the Classics en ondertussen werd er heel hard gewerkt aan de wederopbouw van de sociëteit. Begin juli was het zover, het eerste feest werd gegeven en het was fantastisch. Onze sociëteit was weer als vanouds.

Vereniging

Huisvesting

De eerste sociëteit, uit 1987, bevond zich onder de Hogeschool Midden Brabant, tegenwoordig Avans Hogeschool, aan de Prof. Cobbenhagelaan te Tilburg. Het was niet meer dan een omgebouwde fietsenkelder, maar het had een hele gezellige sfeer en natuurlijke aantrekkingskracht op veel studenten van de hogeschool. De sociëteit was te bereiken via de centrale gang in school en via een eigen ingang aan de buitenzijde. De sociëteit werd gewoon "soos" genoemd.

In 2007 ging onze oude vertrouwde soos ten onder samen met de school. Niet in de letterlijke zin van het woord, maar de school was aan vernieuwing toe en onze soos dus ook. Na jaren van acties ondernenemen, vergaderen en overleggen hebben een aantal leden en oud-leden zich sterk gemaakt voor een nieuwe sociëteit onder de nieuwe school, want dat lot was nog lang niet zeker. Uiteindelijk mag het resultaat er zijn, en ook nu vloeit het bier weer als vanouds en kan er weer naar hartenlust pool, dart en tafelvoetbal worden gespeeld, vijf dagen in de week, van 10:00uur 's ochtends totdat het niet meer gezellig is na 17:00uur. Bij een nieuwe soos hoort ook een nieuwe naam, maar hier wordt nog druk over gespeculeerd en vergaderd.

Bestuur

Door de jaren heen is de samenstelling van het bestuur nogal gewisseld, van een driekoppig bestuur tot een zevenkoppig bestuur. Dit was inherent aan het animo voor de vereniging. Ook Totus heeft pieken en dalen gekend qua actieve leden aantallen en het aantrekken van nieuwe leden.

Stuctuur

De dagelijkse leiding van Studentenvereniging Totus ligt tegenwoordig in handen van een vierkoppig bestuur. Een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en één commissaris. Naast het bestuur kende de vereniging vele commissies waarvan enkele in 2007 zijn samengevoegd en opgeheven waardoor er nu nog vier over zijn namelijk: Sociëteit Commissie, Almanak Commissie, Foto Commissie en de Publicatie Commissie. De vereniging draait met name op de leden die ook zijn aangesloten bij een dispuut. Al mag de input van dispuut lozen niet worden onderschat.

Disputen

S.V. Totus bestaat uit een disputenstructuur. Dit betekent dat vrijwel iedereen lid wordt van een dispuut. De meeste van deze disputen betrekken ook een dispuutshuis. De vereniging telt vijf heren disputen, namelijk: Heeren dispuut Bommel, Heren dispuut Quaestor Domus, Heren management dispuut Iktinos, Heren dispuut Tie Of Friendship en Mannen dispuut Galliërs, en drie dames disputen, namelijk: Dames dispuut Vertu Féminine, Dames dispuut Lola en Dames dispuut Becquerel. In het verleden zijn er ook vele jaarclub's opgericht waarvan nog veel oud-leden de contacten onderhouden.

Zusterverenigingen

Buiten S.V. Totus kent Avans Hogeschool diverse studentenverenigingen: - S.V. Virgo - S.V. Animoso