Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rundvlees

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een stuk rundvlees.

Rundvlees is de verzamelnaam van vlees van de koe, de stier of de gecastreerde stier, de os. Ook kalfsvlees is rundvlees, hoewel het door de aparte kwaliteit in een andere culinaire categorie valt. Het is een over het algemeen sappige en rode vleessoort. Bereidingswijze varieert van rauw hakken, bakken, koken en grilleren tot stoven, afhankelijk van welk deel van het rund het vlees wordt bereid en de leeftijd en mestwijze van het rund.

Rundvlees en religie

In bepaalde religies is specifiek het eten van rundvlees verboden. Zo is het, meer bepaald, voor Hindoe verboden, omdat koeien voor Hindoes heilig zijn. Voor Joden en moslims zijn er strenge voorwaarden om bepaald vlees kosher of halal te verklaren. Zo is het bloed uit het vlees op bepaalde wijze verwijderd.

Rundvlees in Nederland

In Nederland is rundvlees van jonge volwassen koeien, over het algemeen van roodbontvee. Het vlees van oude melkkoeien en stieren is meestal erg taai en wordt vaak getypeerd als worstvlees. Toch vindt zo nu en dan een dergelijk oud stuk vlees zijn weg naar de goedkopere supermarktschappen.

Ziekten

Rundvlees heeft een tijdlang in een kwaad daglicht gestaan door een hersenaandoening van het rund die op mensen overdraagbaar bleek. De vondst van deze aandoening in de eiwitten van de runderhersenen: Boviene spongiforme encefalopathie of BSE heeft ertoe geleid dat er niet langer diermeel mag worden vermengd met voer voor runderen en dat elk rund ouder dan dertig maanden moest worden getest op BSE. Van de 800.000 geslachte runderen bleek 0,02% een aandoening te hebben.

De maatregelen die de overheid heeft getroffen, hebben het vertrouwen in rundvlees in stand gehouden. Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Beef op Wikimedia Commons.

rel=nofollow