Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Royal Cosun

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Koninklijk Coöperatie Cosun U.A. (Royal Cosun) is een Nederlandse onderneming die natuurlijke ingrediënten en voedingsmiddelen produceert voor en verkoopt aan de internationale voedingsmiddelenindustrie, foodservice (horeca en groothandel) en het levensmiddelenkanaal.

Het bedrijf is ontstaan uit de Suiker Unie. Deze coöperatie werd in 1996 hernoemd tot Cosun. Bij het honderdjarig bestaan van de onderneming in 1999 verkreeg Cosun het recht het Predicaat Koninklijk te voeren en werd de nieuwe naam Royal Cosun.

Activiteiten

Royal Cosun is nu het moederbedrijf van Suiker Unie, Sensus, SVZ, Aviko, Unifine Food & Bake Ingredients en Nedalco. Het hoofdkantoor van de onderneming is in Breda.

Suiker Unie

Suiker Unie verwerkt suikerbieten tot suiker en suikerproducten. Suiker Unie is ontstaan uit de samenvoeging van Coöperatieve suikerfabrieken in Dinteloord, Roosendaal, Zevenbergen, Sas van Gent, Groningen en Puttershoek. Door de recente overnames in 2007 van CSM Suiker bv in Hoogkerk en Breda en in 2009 Danisco Sugar Gmbh in Anklam (Duitsland) behoort Suiker Unie tot de top 5 bietsuiker-producenten in Europa. In de suikercampagne 2009 heeft Suiker Unie in Nederland 992.000 ton witsuiker geproduceerd, ver boven het door de EU toegekende quotum van 805.000 ton. Danisco Sugar is hernoemd naar Suiker Unie GmbH, en produceert ruim 110.000 ton suiker en ongeveer 50.000 m3 bio-ethanol per jaar

Nedalco

Nedalco produceert en verkoopt natuurlijke alcohol uit de suikerbietmelasse, rietsuikermelasse en graan. Daarnaast produceert Nedalco bio-ethanol. In Bergen op Zoom is het hoofdkantoor. In 2009 werd besloten de fabriek in Bergen op Zoom medio 2010 te sluiten. Deze fabriek verwerkte een deel van de melasse van de Nederlandse suikerindustrie. De twee overgebleven Nedalco-fabrieken in Sas van Gent en Manchester verwerken alleen nog zetmeel dat resteert bij de verwerking van tarwe. Deze fabrieken zijn gevestigd in de directe omgeving van de grondstofleverancier.

Op 1 februari 2011 werd een verkoopovereenkomst bekend gemaakt met het Amerikaanse concern Cargill. Een groot deel van Nedalco zal worden verkocht, waarnder het hoofdkantoor in Bergen op Zoom, de fabrieken in Sas van Gent, Manchester en Heilbronn (Duitsland). Deze drie vestigingen, met circa 100 personeelsleden, produceren per jaar bijna 140 miljoen liter drinkbare en industriële alcohol. De technische ontwikkelingsactiviteiten van Nedalco blijven bij Cosun achter[1]

Diversen

Sensus is producent van inuline, een voedingsvezel die suiker en vet kan vervangen in etenswaren. De grondstof van dit bedrijf is cichorei, de wortel van witlof. Gevestigd in Roosendaal en Zwolle.

SVZ produceert, ontwikkelt en verkoopt groente- en fruitingrediënten voor de internationale voedingsmiddelenmarkt. Het bedrijf werd in 1986 overgenomen door Cosun. In 2010 werkten er wereldwijd ruim 850 mensen voor SVZ, waarvan 230 in Nederland.

Aviko verwerkt aardappelen tot o.a. frites, aardappelschijfjes, aardappelpuree, rösti, aardappelkroketten en chips. Aviko is onder andere gevestigd in Steenderen, Venray en Warffum. Aviko werd in 2002 volledig overgenomen door en daarmee onderdeel van Royal Cosun. In Europa is Aviko het op een na grootste aardappelverwerkende bedrijf en de vierde wereldwijd. In 2010 telde het bedrijf ongeveer 1.600 medewerkers en verwerke circa 1,7 miljoen ton aardappelen.

Unifine Food & Bake Ingredients produceert, ontwikkelt en verkoopt samengestelde ingrediënten voor de (banket)bakkerij, foodservice, ijs- en voedingsmiddelenindustrie. In november 2010 werd besloten de verkoopmogelijkheid van dit onderdeel te onderzoeken[2].

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties