Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Roomkouter

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roomkouter is een grote kleiput in België, die is opgevuld met specie uit het Deurganckdok en heringericht is als natuurgebied en parkgebied

Ligging

te Steendorp tussen het Fort van Steendorp (westen), de Steenbakkerij (zuiden), de Kapelstraat (noorden) en het Gelaagpark (oosten)

Eigenaar: Min. v.d. Vlaamse Gemeenschap, AWZ, afd. Maritieme toegang.

Oppervlakte: 17,6 ha

De grote kleiput is opgevuld met specie uit het Deurganckdok en heringericht als:

a) natuurgebied (15 ha) Roomkouter

Beheer

Agentschap van Natuur en Bos.

Het gebied is ingezaaid met grassen en klaverachtigen. Eik, es, boskers, sleedoorn, lijsterbes, meidoorn en hazelaar zijn er aangeplant met eik als hoofdsoort(50%). Rond deze aanplantingen staat prikkeldraad want er grazen ook 2 Galloways. Dit zijn Schotse hooglandrunderen (zonder hoorns). Zij verblijven hier het ganse jaar. Op die manier wordt het gebied begraast en blijven er open plekken. In de zomer worden ze soms bijgestaan door ponies. Vermits de grond afkomstig is uit het Deurganck-dok vindt men hier eigenaardig genoeg Zeebies en Zeeaster. Ook Rode ogentroost is hier in de zomer te zien. Door de vele klavers en de vlug opwarmende grond vindt men hier veel vlinders. Ook libellen vinden dit een fijn gebied.

b) parkgebied (2,6 ha)

Beheer

Groendienst gemeente Temse.

Dit gebied is ingericht met een notelarendreef met zitbanken, een boomgaard met appel, peer, kriek, mispel, moerbei en pruim. Er is een groot grasveld waar hier en daar speeltuigen in hout staan en een echt in hout opgetrokken kasteel. De gemeente heeft er ook een “Luzzie” gebouwd met info over het gebied en de geschiedenis an Steendorp. Een “Luzzie” is een droogloods waar men de bakstenen liet drogen. Er is een petanqueterrein en een Fins looppad aangelegd.

Toegankelijkheid

Zowel in het natuurgebied als het parkgebied kan je vrij wandelen. In het natuurgebied zijn geen honden toegelaten.

Zoek op Wikidata

rel=nofollow