Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Roger Noyez

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Roger Noyez (Staden, 20 juli 1927 - Roeselare, 12 januari 2015) tekenaar, schilder, bekend van zijn filmaffiches.

Zijn leven in perspectief

Roger Noyez werd in Staden geboren op 20 juli 1927. Zijn vader Jules was er postbode, zijn moeder conciërge in het gemeentehuis. Al van in de kleuterklas bij de Zusters Maricolen in zijn geboortedorp kwam zijn tekentalent bovendrijven.

Ook in de lagere school hadden de onderwijzers oog voor Rogers talent en nadat hij alle studiejaren afgewerkt had kwam een van de leerkrachten bij zijn ouders pleiten opdat ze hun zoon zichzelf zouden laten bekwamen in de teken- en schilderkunst in het instituut 'Ter Kameren' in Brussel. Of dit er ooit van gekomen zou zijn, zullen we nooit te weten komen, want toen brak de Tweede Wereldoorlog uit...

Gelukkig trok het oorlogsgeweld geen complete streep onder de artistieke aspiraties van de tiener. Zijn ouders lieten hem vanaf 1942 avondonderwijs volgen in de Roeselaarse Academie voor Schone Kunsten, waar hij o.a. les kreeg van de latere directeur Jozef Seaux (tekenen), van Constant Lobbestael (fijnafwerking) en van de latere burgemeester Robert De Man (kunstgeschiedenis). In 1945 verliet hij de academie als laureaat van de teken- en schilderklas en bovendien kreeg hij als de beste leerling van het uitgangsjaar de Prijs Emiel Duyvewaerdt mee naar huis.

Na de bevrijding slaagde Roger erin om van zijn grote hobby zijn broodwinning te maken. De meeste cinema-uitbaters in de streek - en dat waren er in die tijd véél meer dan vandaag - deden op zijn teken- en schildertalent beroep om hun filmvertoningen met de nodige bravoure aan te kondigen. Boven de ingang van hun cinemazaal hingen zij grote borden op, waarop Roger met vaardige hand spectaculaire scènes uit de film of portretten van de filmsterren, die erin acteerden, konterfeitte.

Toen later - mede onder invloed van de televisie - de ene na de andere cinemazaal de deuren moest sluiten, richtte hij zijn verfborstel of -pistool op andere publicitaire onderwerpen. Ontelbaar zijn de bedrijfswagens, publi-borden en huisgevels die hij met zijn opvallende en soms monumentale publicitaire boodschappen heeft opgesierd.

Een rugletsel, dat een heelkundige ingrijpen noodzaakte, bracht in het begin van de jaren '60 een nieuwe en ingrijpende carrièrewending met zich. Roger die toen al avondcursussen reclameschilderen gaf in de Roeselaarse Rijkstechnische School, kreeg en greep in 1964 de kans om er voltijds leraar te worden, eerst in plastische opvoeding, daarna in de specialiteit publiciteit en decoratie. Drieëntwintig jaar lang heeft hij er les gegeven, tot hij in 1987 met pensioen kon.

Wat niet betekent dat hij van dan af ging stilzitten! Roger die al tijdens zijn beroepsloopbaan zijn teken- en schildertalenten, ten dienste had gesteld van tal van Roeselaarse vereningen en organisaties, zette zich meer dan ooit tevoren aan het tekenen en schilderen. Portretten, sfeer- en stadsbeelden, cartoons, zelfs toneel- spektakeldecors, allemaal met vaste hand en in een uitgesproken realistische stijl getekend en geschilderd met diverser materialen en diverse technieken; potlood, pen, gouache, air-brush, enz...