Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Robin van Persie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Robin van Persie (Rotterdam, 6 augustus 1983, is een Nederlands voetballer die onder contract staat bij de Engelse topclub Arsenal. Eerder speelde hij voor Feyenoord, waarmee hij de UEFA Cup in 2002 won. Ook is hij actief als international voor het Nederlands voetbalelftal.

Van Persie staat bekend als een technisch begaafde voetballer met een fijne traptechniek. Van Persie kan zowel uit de voeten als vleugelspeler en als spits.

Clubvoetbal

Excelsior

Van Persie begint zijn voetballoopbaan bij SBV Excelsior. In tegenstelling tot de andere kinderen wordt hij al op zijn vierde jaar aangenomen, terwijl de leeftijdsgrens waarop je je mag aanmelden destijds vijf jaar was. De toenmalige jeugdtrainer Aad Putters wilde hem echter niet laten lopen, toen hij zag hoe de linkspoot de ballen geplaatst in het doel werkte. Tot zijn dertiende zou hij uiteindelijk voor Excelsior uitkomen, waarna Feyenoord hem overnam. In de F-, E- en D-teams speelt hij samen met Saïd Boutahar, die ook als betaald voetballer aan de slag ging. Met jeugdvrienden Mounir El Hamdaoui en Luigi Bruins, die toen ook voor Excelsior speelden, voetbalt hij voornamelijk op de pleintjes in Kralingen.

Feyenoord

Van Persie kan zowel als linksbuiten, rechtsbuiten en als spits uit de voeten. Hij is opgeleid in de jeugdelftallen van Excelsior Rotterdam. In de B-jeugd werd hij weggehaald door Feyenoord en hij maakte zijn debuut voor het eerste elftal in het seizoen 2002. Dat seizoen leverde hem meteen zijn eerste grote successen: winst in de UEFA Cup-finale op 8 mei 2002, en uitverkiezing tot Talent van het seizoen 2001/2002. Door zijn moeilijke karakter en afwijkend gedrag werd hij echter geen populaire speler bij de technische staf in Rotterdam.

Arsenal FC

In de zomer van 2004 werd hij gecontracteerd door Arsenal, op voorspraak van manager Arsène Wenger. Daar debuteerde hij op 8 augustus in de met 3-1 gewonnen Community Shield-wedstrijd tegen rivaal Manchester United. Tegen Charlton Athletic maakte Van Persie op 29 september 2006 een prachtdoelpunt, die uiteindelijk bekroond werd tot doelpunt van de maand.

Interlands

Nederland

Bestand:Robin van Persie.JPG
Van Persie tijdens het WK 2006.

Op 4 juni 2005 debuteerde hij in het Nederlands elftal, tegen Roemenië. Op 8 juni 2005 speelde hij zijn tweede interland tegen Finland, waarin hij scoorde.


Statistieken

seizoen club wedstrijden goals competitie
2001/02 Feyenoord 10 0 Eredivisie
2002/03 Feyenoord 23 8 Eredivisie
2003/04 Feyenoord 28 6 Eredivisie
2004/05 Arsenal FC 27 5 Premiership
2005/06 Arsenal FC 24 5 Premiership
2006/07 Arsenal FC 21 11 Premiership
2007/08 Arsenal FC 16 7 Premiership
Nederlands elftal 29 10
Totaal 178 51

Erelijst

Persoonlijke prijzen

Tafeltennis

Van Persie staat bekend als een bescheiden tafeltennisser. Op trainingskampen vermaakt de speler zich regelmatig met potjes tafeltennis met ploeggenoten en staat in de Arsenal-kleedkamer bekend als "The king of the table tennis table". Om zijn begaafdheid in dit balspel te testen, bracht Arsenal de speler naar het Southall Sport Centre, waar Robin van Persie een potje zou gaan spelen tegen het Engelse tafeltennis talent Darius Knight. Ondanks de voorafgaande tips van de drievoudig Commonwealth-winnaar Matthew Syed, verloor Van Persie met 3-11, 4-11. Ondanks dat Van Persie zijn bijnaam kwijtraakte, wist hij toch een goede prestatie neer te zetten door wat punten te maken tegen de Engelse belofte. Darius Knight zei achteraf: ,,Hij is fantastisch, de beste onder alle voetballers". [1].

Privé

In juni 2006 werd bekend dat zijn vrouw Bouchra van Persie zwanger is van hun eerste kind samen. Hun zoon, Shaqueel geheten, werd in de nacht van woensdag 15 november op donderdag 16 november 2006 in een ziekenhuis in Londen geboren.

Justitie

Op 13 juni 2005 werd hij door de politie van Rotterdam opgepakt op verdenking van verkrachting samen met twee vrienden van een Rotterdamse vrouw in een hotelkamer. Bij monde van zijn advocaat Bram Moszkowicz liet hij weten onschuldig te zijn. Op 16 juni 2005 werd de voorlopige hechtenis met 2 weken verlengd. 27 juni 2005 werd Robin weer vrijgelaten, hoewel wel bekend werd gemaakt dat hij voorlopig verdachte blijft. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde op 28 februari 2006 dat na uitgebreid onderzoek is gebleken dat het seksueel contact niet onder dwang is gebeurd. Hierna heeft het OM de zaak geseponeerd wegens onvoldoende bewijs.

In Engeland was Robin van Persie een jaar eerder al in opspraak gekomen doordat hij zijn dure auto de vernieling in reed, en vervolgens onbeheerd achterliet op de openbare weg. Dit is strafbaar in Engeland.

Zie ook

Externe links

Fansite

Referenties