Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Robert Fruin (historicus)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Robert Jacobus Fruin (Rotterdam, 14 november 1823 - Leiden, 29 januari 1899[1]) was een Nederlands historicus. De rechtsgeleerde Jacobus Anthonie Fruin was een broer van hem.

Biografie

Robert Fruin was de eerste in het land die geschiedenis als wetenschap beoefende. Veel studie maakte hij van het werk van Leopold von Ranke en hij kan als diens leerling gelden.

In 1842 begon hij met een studie klassieke filologie. Hij promoveerde in 1847 en werd leraar aardrijkskunde en geschiedenis aan het Stedelijk Gymnasium in Leiden. Fruin bekleedde als eerste de leerstoel vaderlandse geschiedenis - dat wil zeggen Nederlandse geschiedenis - aan de Rijksuniversiteit Leiden, van 1860 tot 1894. Hij aanvaardde zijn ambt met een rede De onpartijdigheid van den geschiedschrijver.

Fruin streefde ernaar om van verhalende geschiedenis naar meer analyserende geschiedenis te komen. Ook had hij oog voor het belang van het detail in de historische gebeurtenissen. Zijn visie op de geschiedenis draagt het stempel van het Thorbeckiaanse liberalisme. Hierdoor kwam hij onder meer in conflict met de antirevolutionair Groen van Prinsterer, die hij goed kende. Zijn benadering van de 17e eeuw was evenwel nationalistisch. De Republiek was een bijzonder geval in de Europese geschiedenis. Zijn ongenuanceerde visie op Lieuwe van Aitzema is jarenlang bepalend geweest.

Izaak Gosses was zijn leerling in het laatste jaar voor zijn emeritaat.

Tien jaren

Fruin laat in het boek Tien Jaren, geschreven voor zijn leerlingen op het gymnasium, zien hoe de Nederlandse Opstand zich ontwikkelde van vrijwel hopeloos in 1588 tot vrijwel gewonnen in 1598. Deels is deze ontwikkeling toe te schrijven aan internationale factoren zoals de hernieuwde oorlog tussen Frankrijk en Spanje, deels echter ook aan de politieke bekwaamheid van Johan van Oldenbarnevelt en de militaire bekwaamheid van Maurits van Nassau. In de meest kritieke fase van de Tachtigjarige Oorlog beschikten de opstandige gewesten over uitstekende leiders die de overwinning op Spanje naderbij hebben gebracht.

Zie Tien Jaren (Tachtigjarige Oorlog) voor een beschrijving van de gebeurtenissen tijdens de Tien Jaren

Publicaties

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  • Het vaderlandse verleden : Robert Fruin en de Nederlandse geschiedenis / samengest. en ingel. door Herman Paul en Henk te Velde. - Amsterdam : Bakker, 2010. - 293 p. : ill., portr. ; 20 cm. Uitg. mede ter gelegenheid van het lustrum van de Universiteit Leiden. - Met lit. opg., reg. ISBN 978-90-351-3544-4
rel=nofollow
Voorganger:
Pieter van Geer
Rector magnificus van de Universiteit Leiden
1877-1878
Opvolger:
Anthony Modderman