Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Robert Feys

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Robert Feys (Mechelen, 19 december 1889Herent, 13 april 1961) was een logicus en filosoof, professor aan de Katholieke Universiteit van Leuven.

Leven

Zijn vader, oorspronkelijk uit Henegouwen, werkte als ingenieur bij de spoorwegen.

Op 16-jarige leeftijd werd Robert Feys ingeschreven als student aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte aan de (toen nog Franstalige) Universiteit van Leuven. Hij behaalde in 1909 zijn doctoraat in de Wijsbegeerte met een verhandeling over de experimentele psychologie. In 1913 werd hij tot professor benoemd aan de Université Saint-Louis in Brussel. Wegens de Eerste Wereldoorlog meldde hij zich als vrijwilliger voor de legerdienst en was aalmoezenier. In 1919 werd hij professor aan het Institut St. Gertrude te Nijvel. In 1929 keerde hij terug naar de Université Saint-Louis, waar hij les gaf in de Geschiedenis van de Franse literatuur en Introductie in de geschiedenis van de belangrijkste moderne letterkunden (Introduction à l’histoire des principales littératures modernes). Daarnaast verzorgt hij de lessen Metafysica, Theodicee en Criteriologie aan de School voor filosofische en religieuze wetenschappen, verbonden aan deze faculteit.

In 1944 werd hij professor in Leuven, als opvolger van kanunnik Louis Marchal,[1] die was omgekomen tijdens de bombardementen op Leuven. Feys publiceerde dat jaar een verhandeling, genaamd Logistiek, in de Standaard-Bibliotheek. Dit bleef geruime tijd de enige uitgebreide Nederlandstalige handleiding in de formele logica.

In 1950 werd hij de oprichter van het Centre Nationale de Recherche de Logique, en begon hij met de uitgave van het tijdschrift Logique et Analyse.

In 1958 schreven Feys en Haskell B. Curry het type-inferentie-agoritme voor de eenvoudig getypeerde lambdacalculus (combinatorische logica).

Feys was ook een autoriteit op het gebied van de Engelse romantische poëzie.[2] Hij overleed op 13 april 1961 in het Universitair Ziekenhuis Sint-Jozef te Herent, dicht bij Leuven.

Weblinks

Verwijzingen

Q15490557 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow
rel=nofollow