Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Robert Deprez

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bestand:Gentsestraat znr - 101114 - onroerenderfgoed.jpg
Herdenkingsmonument in Harelbeke.

Robert Deprez (Harelbeke, 7 februari 1921Hansweert, 31 maart 1944) was een Belgische soldaat in het Vrije Belgische Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij hield de rang van luitenant en was parachutist.

Biografie

Deprez werd geboren in de Harelbeke en was een student bij het uitbreken van de oorlog. Tijdens de Duitse bezetting van België werd hij een oorlogsvrijwilliger voor het Belgische leger in Groot-Brittannië. Hij was lid van een groep vrienden genaamd ’De drie musketiers’, die bestond uit Robert Deprez, André Schaepdrijver en Marcel Becquaert. De drie reisden op 13 juli 1942 richting Groot-Brittannië en werden opgeleid tot parachutist binnen de Britse geheime dienst S.O.E.

Vliegtuigcrash

In de avond van 30 maart 1944 vertrok vanaf de basis Temsford een Halifax-bommenwerper van het 138 Squadron die deelnam aan operatie Osric 27 Het toestel vloog richting België om twee Belgische geheim agenten in de buurt van Antwerpen te droppen. Een van de mannen was Deprez (codenaam Lucullus), de andere Albert Girouille (codenaam Troilus).

Deprez was bestemd om als verbindingsman bij het leger van België op te treden en moest gedropt worden in de streek van Elzele.[1] Het toestel werd echter boven Vlissingen neergeschoten en stortte neer in de Westerschelde in de buurt van Hansweert. Slechts vijf van de twaalf bemanningsleden van de Halifax overleefden de crash. Deprez en een andere soldaat werden als vermist in actie opgegeven.[2] Aangenomen wordt dat Deprez bij de crash is verdronken.[3]

Monument

Op de plaats van de crash in ’s-Gravenpolder werd een monument ter ere van Deprez opgericht. De tekst op het monument is het volgende:

Deerlijk Sport
Aan Zijn Betreurd Spelend Lid en vriend Luitenant Robert Deprez

Het monument wordt onderhouden door de voetbalclub Deerlijk Sport, waar de luitenant lid van was. Een A4’tje dat aan het monument hangt toont ook een foto van de drie musketiers van Harelbeke met een tekst over hun oorlogshandelingen.[4]

Deprez’ naam is ook opgenomen in het herdenkingsmonument voor gesneuvelde soldaten in Harelbeke.

Eretekens

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º (en) Martin W. Bowman, Nuremberg : the blackest night in RAF history : 30/31 March 1944, Barnsley, South Yorkshire , 2016. ISBN 978-1-4738-5212-9.
  2. º Stichting Wings to Victory. Detailpagina crash 30-Mar-1944 (30 mei 2018) Geraadpleegd op 11 september 2021
  3. º (en) John O. Forfar, From Omaha to the Scheldt : the story of 47 Royal Marine Commando, Tuckwell, East Linton , 2001. ISBN 1-86232-149-3. p. 252
  4. º Mia van den Berg en Arjan Vrieze. Monument voor Luitenant Robert Deprez (Handley Page Halifax). Traces of war Geraadpleegd op 11 september 2021
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow