Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rita Susebeek

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Rita Susebeek (Oud-Beijerland, 4 oktober 1951) is een Nederlands kunstschilder.

Leven en werk

Susebeeks studeerde in de jaren zeventig grafische vormgeving aan de Academie voor Kunst en Industrie in Enschede en volgde er een handvaardigheidsopleiding. Zij behaalde in deze jaren een tekenakte en volgde daarnaast lessen bij Igor Kucsmirac (Gooise Academie) en kunstenares Corrie Haverkort. Na haar studententijd in Enschede en een aantal jaren in Rotterdam vertrok Susebeek met haar echtgenoot voor drie jaar naar Curaçao, waar zij les gaf in tekenen en handvaardigheid op een middelbare school. Na een korte tussenstop in Rotterdam streek ze in 1987 neer in Lochem waar zij in 1991 haar eigen teken- en schilderlessen startte voor volwassenen. Daarnaast verzorgde ze workshops voor bedrijven en particulieren.

Beweging is een belangrijk thema in haar werk, het vastleggen van musici, dansers en sporters, waarbij het doel is steeds meer tot de kern te komen: het vastleggen van de energie en de emotie met zo weinig mogelijk middelen.[1] Naast beweging zijn portretten, modellen en landschappen belangrijke onderwerpen in haar werk. Vooral de Achterhoekse landschappen legt zij vast in schilderijen, tekeningen of lino- en houtsnedes.

Monument voor ouderen.

In 2010 is Susebeek gestart met een project gericht op ouderen.[2][3] In een twintigtal portretten toont zij de schoonheid en de kracht van de ouderdom. Met haar werk wil zij een ode brengen aan de oudste generatie. Zij wil onderzoeken wat ze kan doen met het schilderen van portretten van ouderen. Ouder worden fascineert: hoe is het om oud te worden? Wat doet de tijd met ons? Wat doet de tijd met ons gelaat? Door middel van interviews is getracht de levensverhalen van de mensen in de portretten te verwerken.[4]

In 2016 is Susebeek gestopt met haar lessen en commerciële activiteiten. Zij richt zich sindsdien volledig op het maken van haar eigen werken waarbij er nadruk ligt op haar project 'monument voor ouderen'.

Externe link

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow
rel=nofollow