Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Rijkstuinbouwschool (Vilvoorde)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rijkstuinbouwschool in Vilvoorde werd in 1848 opgericht en kreeg toen de naam Middelbare praktische tuinbouwschool van de Staat.

Laurent de Bavay had een kwekerij van 30 hectare, verspreid over de gemeentes Elewijt, Houtem en Vilvoorde. Hij was hofleverancier van koning Leopold I. Samen met Louis Van Houtte richtte hij de school op en in 1849 begonnen de eerste lesse. De opleiding duurde drie jaar.

De opleiding werd in 1860 uitgebreid met tuinarchitectuur en tekenvakken. Hiervoor werd de Duitse architect Louis Fuchs aangetrokken, die later directeur werd. Omdat er in 1890 een Nederlandse afdeling kwam en er ook landbouwkunde werd onderwezen, veranderde de naam van de school in Middelbare Praktische Land- en Tuinbouwschool. Tegen het einde van de eeuw werd ook een afdeling koloniale studies toegevoegd.

De opleiding tot tuinarchitect moest steeds aan meer eisen voldoen. In 1930 werd de Vereniging van Belgische Tuinarchitecten opgericht die de minister van Openbaar Onderwijs advies moest geven over de exameneisen. Vanaf 1937 was landschapsarchitect René Lattine daar lid, en in 1955 werd hij voorzitter.

Van 1950-1965 was Ch. Laurent directeur van de school. Er kwamen moderne laboratoria voor scheikunde, plantkunde en microbiologie en de school kreeg een steeds meer wetenschappelijke uitstraling. Latinne gaf er les van 1957-1974.

In 1969 werd als gevolg van de taalwet van 1963 de Franstalige afdeling verhuisd naar Gembloux waar hij voortbestond onder de naam Institut d'Enseignement Horticole de l'Etat. Van de Nederlandstalige school werd de naam veranderd in Hoger Rijksinstituut voor Tuinbouw. In 1990 wordt de naam veranderd in Hoger Ecologisch Instituut van het Gemeenschapsonderwijs of HORTECO.

In 2007 verhuist de school naar Campus Jette aan de Laarbeeklaan in Brussel.