Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rijksbouwmeester

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Rijksbouwmeester, voorheen : landsbouwmeester oftewel rijksarchitect is een functie in Nederland in dienst van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. De Rijksbouwmeester bevordert en bewaakt onder andere de stedenbouwkundige inpassing en de architectonische kwaliteit van rijksgebouwen.

Daarbij heeft hij in het bijzonder aandacht voor monumenten en toepassing van kunst in rijksgebouwen. Hij is de adviseur van de Rijksgebouwendienst en van de minister van VROM en andere betrokken ministers op deze gebieden. Daarnaast adviseert hij de regering gevraagd en ongevraagd over het architectuurbeleid. Samen met de drie Rijksadviseurs vormt de Rijksbouwmeester sinds 2005 het College van rijksadviseurs.

De Rijksbouwmeester draagt architecten voor, voor projecten van de Rijksgebouwendienst. Hij adviseert ook andere departementen.

Het ambt bestaat al geruime tijd: sinds 1806, toen Jean-Thomas Thibault benoemd werd tot Architect des Konings. Tussen 1870 en 1920 waren er meerdere rijksbouwmeesters tegelijk, elk bij een andere bouwende rijksdienst. Met de vorming van de Rijksgebouwendienst in de eerste helft van de jaren '20 van de 20e eeuw bleef er één rijksbouwmeester over. Ten tijde van het bouwmeesterschap van Jo Vegter (1958-1971) veranderde de taak, van leidinggevend ontwerper naar uitzetter van het algemene architectuurbeleid van de rijksoverheid.

In 1998 richtte men in Vlaanderen een gelijkaardig instituut op, namelijk dat van Vlaams Bouwmeester.

Rijksbouwmeesters

Externe links

Bronvermelding :

  • De tekst op deze pagina of een eerdere versie daarvan is afkomstig van de website van het Ministerie van VROM.

[[Categorie:Ambtenaar