Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Ribes (geslacht)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Ribes (ook Ribes in de wetenschappelijke benaming) is een geslacht van struiken (of soms bomen). Tegenwoordig wordt het geacht ook de planten te omvatten die vroeger wel het geslacht Grossularia vormden. In deze hedendaagse omschrijving omvat het geslacht circa 150 à 160 soorten, die voorkomen in de gematigde streken van het noordelijk halfrond en in de Andes.

In Nederland en België komen 5 van de 150 soorten voor:

De Witte bes en Rode bes zijn kweekproducten binnen de Aalbes of kruisingen met verwante soorten. Daarnaast wordt sporadisch de jostabes of josta (Ribes nidigrolaria) geteeld.

Soorten als Ribes sanguineum worden in tuinen geplant omwille van hun mooie bloemtrossen in de lente.

Bloemen rode bes

Externe links

Wikimedia Commons  Zie ook de categorie met mediabestanden in verband met Grossulariaceae op Wikimedia Commons.

rel=nofollow