Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Renovatie

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Renovatie of renoveren (uit het Latijn: renovare = vernieuwen) is herstellen en wanneer nodig gedeeltelijk vernieuwen van een bestaand pand, waardoor het weer bruikbaar wordt naar de huidige maatstaven en normen. Wanneer een gebouw geheel wordt gesloopt en opnieuw wordt opgebouwd, spreken we van herbouw of nieuwbouw. Men kan inzake woningburo's er vanuit gaan dat er ongeveer eens in de 30 jaar een renovatie van de betreffende huurwoningen plaatsvindt. Dit betreft meestal bewoonde woningen, waar soms een tijdelijke verhuizing naar een zogenoemde renovatiewoning noodzakelijk is. In die gevallen, maar ook wanneer niet verhuist wordt, krijgt men meestal een onkostenvergoeding in de vorm van een vooropgesteld, vast bedrag. Bij verhuizing zal dat hoger zijn.

Er zijn vele voorbeelden van renovatie, zoals monumentale panden, die onder monumentenzorg vallen, weer in oude glorie herstellen, waarbij wel aan de hedendaagse veiligheidseisen en levensstandaard wordt voldaan. Bijvoorbeeld oude grachtenpanden en boerderijen worden op zo'n manier voor het nageslacht gespaard.

Restauratie zijn die handelingen aan een beschadigd of gedeeltelijk verloren gegaan voorwerp met het doel deze terug te brengen in een van tevoren gedefinieerde toestand. Een extreme vorm van renovatie of restauratie is het optrekken van nieuwbouw achter een bestaande gevel. Voor deze werkwijze bestaat de term façadisme.

Bij renovatie kunnen karakteristieke eigenschappen gecombineerd worden met moderne vernieuwingen. Een renovatie wordt veelal uitgevoerd door een aannemer of bouwbedrijf. Tegenwoordig is het verplicht een asbestinventarisatie op te laten stellen voor renovatie, om medewerkers voor blootstelling aan asbest te behoeden.

Veel oude molens worden gerenoveerd, soms alleen als toeristische trekpleister, soms ook om weer professioneel gebruikt te kunnen worden als korenmolen of voor polderbemaling.

Trivia

Men spreekt ook van renoveren inzake een bepaalde wissel (verandering) waarbij de vervaltijd later gesteld wordt.