Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

René Van Avondt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

René Karel Van Avondt (Wespelaar 21 februari 1919 - ) was een Belgisch collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1]

Levensloop

René Van Avondt was een bediende die woonde in Kessel-Lo. Hij was getrouwd met Marie Podoor en had geen kinderen.

Hij was lid van de Algemeene SS-Vlaanderen en DeVlag.

Samen met zijn broer René werd hij voor de oorlog veroordeeld voor een geval van aanranding van de eerbaarheid.

René Van Avondt werkte, net zoals zijn oudere broer Raymond voor de SIPO SD in het Leuvense. Hij vervulde er echter geen officiële functie, desondanks was hij betrokken bij verschillende ondervragingen van gevangen. Hij was onder meer aanwezig bij de arrestatie van Jozef Wittenbol die zou overlijden in Buchenwald en vermoorde meerdere mensen tijdens de razzia van 11 augustus 1944 in Meensel Kiezegem.[2]

Beide broers vluchtten na de oorlog naar Duitsland. Ze werden allebei door de rechtbank in Leuven in november 1945 schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, en ter dood veroordeeld.[3]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties