Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

René Dillen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

René Dillen (Antwerpen 29 juli 1903 - Dachau 21 april 1943) was een Belgische communist.

Dillen was in 1937 een van de oprichters van de Vlaamse Kommunistische Partij en was secretaris van de Vlaamse Communistische Jeugd.

Dillen was betrokken bij de recrutering van soldaten en voor de Internationale Brigades en voor steun aan de families van de soldaten.[1] In 1938 reisde hij voor een 'observatiemissie' naar Spanje.[2]

Dillen werd in de zomer van 1940 gearresteerd aan de Nederlandse grens tijdens een missie voor de Komintern. Hij werd opgesloten in het Fort van Breendonk, waar hij de eerste gevangene was.[3] Op 22 september 1941 werd hij naar het concentratiekamp Neuengamme getransporteerd. Hij overleed uiteindelijk te Dachau op 21 april 1943.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
  1. º JOODSE VRIJWILLIGERS UIT BELGIË BIJ DE INTERNATIONALE BRIGADEN. EEN PORTRET VAN EEN VERGETEN GENERATIE ?
  2. º Cahiers Inlichtingenstudies - BISC nr. 2, geredigeerd door Marc Cools
  3. º De gevangenen van Breendonk, James M. Deem