Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Godsdienstwetenschap

Uit Wikisage
(Doorverwezen vanaf Religiewetenschappen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De godsdienstwetenschap is een geesteswetenschap of cultuurwetenschap die de religies, religieuze gemeenschappen en (religieuze) levensbeschouwingen uit het heden en het verleden onderzoekt.

Tot de verschillende deelgebieden in de godsdienstwetenschappen behoren: godsdienstantropologie, godsdienstetnologie, godsdienstfenomenologie, godsdienstgeografie, godsdienstgeschiedenis, godsdienstpsychologie, en godsdienstsociologie.

Deze tak van de wetenschap kwam op in de negentiende eeuw, toen er veel wetenschappelijk en historisch onderzoek naar de Bijbel werd verricht, en toen hindoeïstische en boeddhistische teksten voor het eerst vertaald werden in Europese talen.

De godsdienstwetenschap is voor een groot deel ontsproten uit de westerse godsdienstfilosofie. Een verschil met theologie is dat de godsdienstfilosofie uitging van het standpunt van een buitenstaander. De onderzoeker is niet noodzakelijk een gelovige. De theoloog dient volgens de definitie van Anselm van Canterbury (elfde eeuw) in de eerste plaats een gelovige te zijn: „Credo ut intelligam”, „Ik geloof om te kunnen begrijpen.” Terwijl het werk van de theoloog erin bestaat de religie waarin hij gelooft uit te leggen of begrijpelijk te maken, wordt het geloof in een religie door de godsdienstwetenschapper niet als maatstaf gebruikt.

Weblinks

Encyclopædia Britannica online  (en) Study of religion, in: Encyclopædia Britannica, 2024. (vertaal via: Vertaal via Google translate)


 
rel=nofollow