Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Rechtsleer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De rechtsleer (ook wel doctrine genoemd) is het geheel van geschriften gewijd aan het recht door gezaghebbende auteurs, meestal rechtsgeleerden. Het recht zoals aangetroffen in de wetgeving en in de rechtspraak spreekt immers niet voor zich, maar moet verduidelijkt worden.

Functies

De rechtsleer heeft verschillende functies:

  • het geven van commentaar op wetgeving en rechtspraak: in dit verband wordt er gezegd dat de rechtsleer schrijft over de lege lata (het recht zoals het is) en de lege ferenda (het recht zoals het zou moeten zijn)
  • de interpretatie van wetgeving en rechtspraak
  • de inpassing in het gehele rechtssysteem van een bepaalde wet of rechterlijke uitspraak
  • de vergelijking met andere rechtsstelsels (rechtsvergelijking)

Rechtsbron

De rechtsleer is een zelfstandige, doch niet bindende rechtsbron. Dit betekent dat de rechtsleer een eigen, opzichzelfstaande verschijningsvorm is van het recht, doch dat de interpretatie die de rechtsleer geeft aan het recht niet bindend is voor de burger, het bestuur of de rechter.

rel=nofollow