Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

 • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
 • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Raymond van Barneveld

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


rel=nofollow

Raymond van Barneveld, bijgenaamd Barney en The Man (Den Haag, 20 april 1967), is een Nederlands professionele darter. Tien jaar draaide hij mee in de top van de British Darts Organisation (BDO). In februari 2006 stapte hij echter over naar de Professional Darts Corporation (PDC).

Van Barneveld was voorheen postbode van beroep, maar is tegenwoordig fulltime dartsspeler (professional). In de tweede helft van de jaren '90 bereikte hij het niveau van de wereldtop. In 1995 verloor hij de finale van de Embassy (tegenwoordig Lakeside) van Richie Burnett. In 1998 en 1999 won hij dat toernooi. Door deze prestaties heeft hij de dartssport in Nederland veel populairder gemaakt.

In 2003 en 2005 won Van Barneveld voor de derde en vierde keer het belangrijkste toernooi van de BDO (WDF). In 2006 verloor hij zijn titel in de finale van zijn landgenoot Jelle Klaasen. Naast het BDO-wereldkampioenschap won hij ook nog een keer het PDC-WK. Inmiddels is Van Barneveld elfvoudig Grand Slamwinnaar. Op 17 oktober 2007 verscheen een geautoriseerde biografie van Van Barneveld.[1]

BDO-carrière - Opkomst van Van Barneveld

Van Barneveld's carrière als darter begon in september 1990, waarbij hij de kwartfinale haalde van de Open België. Vier maanden later mocht Van Barneveld, dankzij een wildcard, meedoen aan de Embassy, het officieuze wereldkampioenschap van de British Darts Organisation, maar verloor in de eerste ronde van de Australiër Keith Sullivan. Datzelfde jaar haalde Van Barneveld in maart de kwartfinale van de Open Duitsland en in juni de halve finale van de Open Zwitserland.

Het lukte Van Barneveld niet om zich in 1992 te plaatsen voor de Embassy, maar dit lukte hem wel in 1993. In de eerste ronde moest Van Barneveld aantreden tegen tweevoudig Embassy-kampioen John Lowe. Van Barneveld gaf Lowe goed partij maar verloor uiteindelijk met 2-3 van de latere Embassy-winnaar. Vlak na de Embassy verlieten bijna alle topspelers de BDO en richtten hun eigen bond op genaamd de WDC (=World Darts Council, tegenwoordig PDC genoemd). Van Barneveld bleef trouw aan de BDO.

Ondanks het feit dat vele topspelers de BDO hadden verlaten lukte het Van Barneveld niet om zich te kwalificeren voor de Embassy van 1994. Wel haalde Van Barneveld zijn allereerste finale: dit was de finale van de Open Finland die hij uiteindelijk verloor van Andy Fordham.

In 1995 wist Van Barneveld zich wederom te plaatsen voor de Embassy, en deze keer met succes. Hij versloeg achtereenvolgens Les Wallace, Dave Askew, Colin Monk en Martin Adams en bereikte daarmee zijn allereerste WK-finale. Deze verloor hij uiteindelijk met 3-6 van Richie Burnett.

In 1996 & 1997 verloor Van Barneveld telkens in de tweede ronde. In 1998, een half jaar na het winnen van de World Cup stond Van Barneveld opnieuw in de finale van de Embassy, ook toen weer tegen Richie Burnett. De partij zou de geschiedenis ingaan als een klassieker en één van de spannendste Embassy-finales tot nu toe. Na een stand van 5-5 in sets won Van Barneveld de beslissende set in de tie-break met 4-2, en had hij zo eindelijk zijn revanche kunnen nemen op de Welshman.

In 1999 verdedigde Van Barneveld met succes zijn titel door in de finale Ronnie Baxter te verslaan, wederom met een tie-break in de beslissende set die hij ook opnieuw met 4-2 won. Van Barneveld werd daarmee de eerste speler na dartlegende Eric Bristow die zijn titel met succes wist te verdedigen.

Ook wist Van Barneveld in 1999 de Brandstaff Masters te winnen van Martin Adams met 5-4. Later dat jaar werd Van Barneveld uitgenodigd om tegen rivaal Phil Taylor te spelen in een partij genaamd The Match of the Century. Van Barneveld als BDO-wereldkampioen en Taylor als PDC-wereldkampioen moesten onderling uitmaken wie er nou écht de beste was. Van Barneveld keek enorm uit naar deze partij en had er erg hard voor getraind, maar eenmaal op het podium aangekomen kwam het er simpelweg niet uit. Van Barneveld verloor met 10-21. Dit bleek een enorme mentale dreun te zijn voor Van Barneveld en het duurde lange tijd voordat hij hier weer bovenop kwam.

In 2000 verloor Van Barneveld in de eerste ronde van Chris Mason, die een gemiddelde van net boven de 100 gooide om van Barneveld met 3-1 naar huis te sturen. Later dat jaar kwam er een ommekeer in van Barneveld's mindere spel. In de halve finale van de Open Zwitserland trof hij Phil Taylor. Dit zou uiteindelijk een revanchepartij worden; Van Barneveld speelde zeer goed (gooide gemiddeld 100.89 tegen 99.93 van Phil) en won met 2-0 in sets. Van Barneveld zelf noemt dit één van zijn belangrijkste overwinningen in zijn carrière.

Dankzij deze overwinning klom Van Barneveld uit een dal, getuige hiervan is zijn allereerste Winmau World Masters titel die hij in 2001 won door in de finale Jarkko Komula te verslaan met 4-2. Op zijn derde Embassy titel moest Van Barneveld nog even wachten. In 2001 en 2002 verloor hij respectievelijk van Ted Hankey en Mervyn King. In 2003 speelde Van Barneveld zijn vierde Embassy-finale. In de finale won hij van Ritchie Davies met 6-3. Dankzij deze derde wereldtitel kwam Van Barneveld op gelijke hoogte met dartlegende John Lowe.

In 2004 werd Van Barneveld in een spannende partij uit de finale gehouden door Andy Fordham, die deze nadien ook zou winnen. The Viking versloeg Van Barneveld met 5-4.

Van Barneveld keerde succesvol terug in 2005. Nadat hij in de eerste drie rondes geen set had verloren tegen Gary Anderson, Mike Veitch en zijn landgenoot Vincent van der Voort, bereikte Van Barneveld de finale na een 5-3 overwinning op Darryl Fitton. In de finale bleek Martin Adams geen partij te zijn voor Van Barneveld. Van Barneveld won met 6-2.

In 2006 speelde Van Barneveld precies 15 jaar bij de BDO. In deze 15 jaar had hij 4 BDO-wereldtitels veroverd, 3 WDF-wereldtitels, 1 WDF EU-titel en in totaal 6 grand slam titels, waar hij later dat jaar ook nog z'n derde International Darts League-titel aan toe zou voegen. Ook haalde Van Barneveld dat jaar opnieuw de finale van de Lakeside: hij ging op jacht naar zijn vijfde titel, waarmee hij het record van Eric Bristow zou evenaren. In de finale stond hij tegenover landgenoot Jelle Klaasen. Klaasen speelde erg wisselvallig. Van Barneveld profiteerde echter zelden van de mindere legs van Klaasen, had moeite met het raken van zijn dubbels en miste regelmatig drie of vier pijlen op een dubbel in één leg. Klaasen won uiteindelijk de matige, maar spannende finale met 7-5.

Na afloop verklaarde Van Barneveld dat hij zich eenzaam en ongemakkelijk had gevoeld op het podium. Het Engelse publiek steunde immers altijd de 'underdog' en ook het Nederlandse publiek koos partij voor Klaasen.

PDC-carrière - De overstap

Na het verlies van de Lakesidefinale in januari 2006 beraadde Van Barneveld zich op zijn toekomst. Een maand later besloot hij over te stappen van de BDO naar de Professional Darts Corporation (PDC). Als reden hiervoor gaf hij de mogelijkheid om vaker tegen rivaal Phil Taylor te spelen. Tijdens de eerste persconferentie na zijn overstap vertelde Van Barneveld dat hij voor zichzelf drie doelen had gesteld: hij wou een 9-darter gooien, Phil Taylor verslaan en PDC-wereldkampioen worden. De eerste ontmoeting tussen deze twee (tijdens de Premier League) sinds Van Barnevelds overstap is onbeslist gebleven door een 7-7 uitslag. Van Barneveld stond 7-4 achter, maar pakte de laatste drie legs van de partij. Zijn eerste overwinning op Phil Taylor sinds zijn overstap pakte hij in de kwartfinale van de UK Open in 2006: hij versloeg daarin 'The Power' met 11-10. Op 1 januari 2007 won Van Barneveld in de finale van het Ladbrokes.com World Darts Championship van Phil Taylor. Nadat hij de eerste 3 sets had verloren vocht hij zich terug. Bij de stand van 6-6 in sets en 5-5 in legs won Van Barneveld de allesbeslissende laatste leg.

Zijn allereerste PDC toernooi won Van Barneveld al lang voordat hij de overstap maakte. Dit was het Golden Wonder World Pairs Championship in oktober 1997, gehouden in Bognor Regis. Van Barneveld speelde in dit toernooi samen met Roland Scholten. Ze plaatsten zich via het kwalificatietoernooi gehouden in Winter Gardens (Blackpool). In de eerste ronde (een poulefase) wonnen ze met 6-5 van Peter Evison en Peter Manley, daarna verloren ze van John Lowe en Cliff Lazarenko met 3-6 om vervolgens met 6-3 te winnen van Dean Alsop en Mark Robinson. In de tweede ronde (ook een poule ronde) wonnen ze met 6-2 van Phil Taylor en Bob Anderson, ze wonnen met 6-0 van Keith Deller en Jamie Harvey en hun laatste partij, tegen Richie Gardner en Paul Lim, wonnen ze met 6-2. In de finale namen Van Barneveld en Scholten het op tegen Rod Harrington en Richie Burnett. Na voorsprongen van 5-0, 8-2 en 10-5 stond het 17-15 in het voordeel van Van Barneveld en Scholten. Van Barneveld haalde toen met een symbolische dubbel twee de Wereld Titel Koppels binnen en volgden daarmee Phil Taylor en Bob Anderson op als toernooiwinnaars. Van Barneveld en Scholten zijn daarmee ook de laatste winnaars van het toernooi, omdat het toernooi in 1998 vervangen werd door de World Grand Prix.

In 2008 beleefde Van Barnevelds carrière opnieuw een dieptepunt. Eén groter dan al z'n voorgaande dieptepunten. Hij werd dan wel de nieuwe nummer 1 van de Order of Merit, toch was het Van Barneveld halverwege het seizoen nog niet gelukt om een TV toernooi te winnen en hij is voor het eerst sinds lange tijd geen titelverdediger van een groot ranking toernooi meer. In de belangrijke ranking toernooien zoals het PDC WK, US Open, UK Open, Las Vegas Desert Classic en de Stan James World Matchplay verloor hij respectievelijk van Kevin Painter, Gary Mawson (op de US & UK Open), Alan Tabern en Wayne Mardle. Allen zijn spelers waar Van Barneveld een positieve head-to-head tegen had. Na zijn verloren kwartfinale partij tegen Wayne Mardle besloot Van Barneveld twee maanden rust in te lassen in de hoop zijn oude vorm weer terug te vinden. Op 3 januari 2009 won Raymond van Barneveld de halve finale van het PDC wereldkampioenschap door James Wade met 6-4 te verslaan. In de finale was zijn opponent Phil Taylor. Taylor was oppermachtig in deze partij, en won dan ook met 7-1 van Raymond van Barneveld.

Nine-darters

Op 23 maart 2006 gooide Van Barneveld in de Engelse havenstad Bournemouth een 9-darter tijdens de vijfde speeldag van de Holsten Premier League Darts. In zijn partij tegen Peter Manley lukte het van Barneveld om, bij een 5-3 voorsprong in legs, met 141 te finishen nadat hij van tevoren al tweemaal de maximumscore van 180 had geworpen. Hij gooide zijn 9-darter volgens methode 1 (triple 20 (60) - triple 19 (57) - dubbel 12 (24)). Op 1 december 2007 gooide Raymond Van Barneveld opnieuw een 9-darter. Dat gebeurde tijdens de German Darts Championship tegen Detlef Bietz. Deze 9-darter gooide hij opnieuw volgens methode 1. Verder gooide Van Barneveld 9-darters tijdens de Europe Cup 2002 in Mechelen, België, en een jaar later op de Open Zwitserland 2003. Beiden waren niet op TV uitgezonden. Ook in 2008 gooide Barney een 9-darter. Op 2 januari 2009 gooide hij de eerste 9-darter ooit van het Ladbrokes World Darts Championship in de kwartfinale tegen Jelle Klaasen.

Op 28 december 2009 tijdens het WK van de PDC gooide Van Barneveld tegen Brendan Dolan weer een 9-darter. Hij gooide 2x 180, en gooide daarna respectievelijk triple 20, triple 19 en dubbel 12.[2]

Op 29 april 2010 was het weer raak. Hoewel van Barneveld al een jaar uit vorm was, gooide hij op de Premier League Darts in Aberdeen wederom een 9-darter via 180, 180 en 141. Het was zijn eerste 100+ finish sinds zijn vorige 9-darter op 28 december 2009. Nadien liet Van Barneveld in een interview op de Schotse televisie weten dat hij zeven weken lang telefonisch gechanteerd werd en zich daardoor niet goed kon concentreren. De dader werd opgepakt.

Nadat van Barneveld in april 2010 zijn eerste 9-darter van het jaar gooide, volgende drie maanden later zijn tweede 9-darter van 2010. Op 17 juli 2010, op de World Matchplay, gooide van Barneveld in de wedstrijd tegen Denis Ovens de perfecte leg. Twee keer 180 bezorgde van Barneveld een 141-uitgooi mogelijkheid, die hij met beide handen aanpakte. Het betekende zijn tweede perfecte leg van het jaar en tevens de tweede 9-darter ooit tijdens de World Matchplay.

Gespeelde WK-finales

Embassy / Lakeside BDO World Championship

 • 1995 Richie Burnett - Raymond van Barneveld 6 - 3 ('best of 11 sets')

setstanden: 1-3, 3-2, 3-1, 3-2, 1-3, 2-3, 3-1, 3-2, 3-2

 • 1998 Raymond van Barneveld - Richie Burnett 6 - 5 ('best of 11 sets')

setstanden: 3-1, 3-2, 0-3, 1-3, 3-2, 2-3, 2-3, 3-2, 3-0, 1-3, 4-2

 • 1999 Raymond van Barneveld - Ronnie Baxter 6 - 5 ('best of 11 sets')

setstanden: 1-3, 1-3, 3-0, 2-3, 3-1, 3-2, 3-1, 0-3, 0-3, 3-0, 4-2

 • 2003 Raymond van Barneveld - Ritchie Davies 6 - 3 ('best of 11 sets')

setstanden: 3-1, 3-2, 3-2, 3-2, 1-3, 2-3, 0-3, 3-2, 3-1

 • 2005 Raymond van Barneveld - Martin Adams 6 - 2 ('best of 11 sets')

setstanden: 2-3, 3-1, 3-1, 3-0, 3-2, 3-0, 0-3, 3-1

 • 2006 Jelle Klaasen - Raymond van Barneveld 7 - 5 ('best of 13 sets')

setstanden: 3-1, 3-2, 0-3, 0-3, 3-2, 1-3, 2-3, 3-0, 3-0, 2-3, 3-2, 3-1


World Cup

 • 1997 Raymond van Barneveld - Peter Hinkley 4 - 1 ('best of 7 legs')

legstanden: 1-0, 1-1, 2-1, 3-1, 4-1

 • 1999 Raymond van Barneveld - Warren Parry 4 - 1 ('best of 7 legs')

legstanden: 1-0, 2-0, 3-0, 3-1, 4-1

 • 2003 Raymond van Barneveld - Ritchie Davies 4 - 3 ('best of 7 legs')

legstanden: 1-0, 2-0, 3-0, 3-1, 3-2, 3-3, 4-3


Ladbrokes.com PDC World Championship

 • 2007 Raymond van Barneveld - Phil Taylor 7 - 6 ('best of 13 sets')

setstanden: 0-3, 0-3, 1-3, 3-0, 3-2, 0-3, 3-0, 2-3, 3-0, 3-1, 3-2, 2-3, 6-5

 • 2009 Phil Taylor - Raymond van Barneveld 7 - 1 ('best of 13 sets')

setstanden: 3-0, 3-0, 2-3, 3-2, 3-2, 3-2, 3-1, 3-2

Individuele prestaties WDF

Individuele Prestaties BDO

Koppels Internationaal

 • Open Nederland met Tony David (AUS): 2003
 • Open Finland met Mervyn King (ENG): 1999, 2003
 • Open Zwitserland met Tony David (AUS): 2003
 • Open Zweden met Tony David (AUS): 2003
 • Dutch Open met Co Stompé: 2002
 • Open Noorwegen met Vincent van der Voort: 2002
 • Open Zweden met Jean Paul van Acker: 2001
 • Open Denemarken met Martin Adams (ENG): 2000
 • Open Canada met Co Stompé: 1998
 • Open Nederland met Co Stompé: 1997
 • Open België met Co Stompé: 1997
 • Open Denemarken met Co Stompé: 1997
 • Open Zweden met Roland Scholten: 1996
 • Open Duitsland met Roland Scholten: 1994, 1995
 • Open Duitsland met Rick Daniels: 1991
 • Open Zwitserland met Steve Brown (ENG): 1991

Individuele Prestaties Nationaal

 • Dutch Open: 2001, 2004, 2006
 • Nederlands Kampioen Gesloten Nederland: 1994, 1995, 1996, 1999, 2001, 2004
 • Nederlands ranking Kampioen: 1994-1995, 1995-1996, 1996-1997, 1997-1998, 2000-2001, 2001-2002, 2003-2004
 • Open Friesland: 2000, 2004
 • Open Amsterdam: 2001, 2002, 2004
 • Open Almere: 2004
 • Open Rivierenland: 2004
 • Open Roosendaal: 2003
 • Open Delft: 2003
 • Open Zeeland: 2003
 • Open Stedendriehoek: 2003
 • Open Haaglanden: 2003
 • Open Kempen: 2001, 2003
 • Open Den Haag: 1997, 2003
 • Open Bollenstreek: 2002
 • Open Zuidhage: 2002
 • Open Peelland: 2002
 • Open Brabant: 2001
 • Open Midden Nederland: 2001
 • Open Noord-Holland-Noord: 1997, 2000
 • Open Stedendriehoek: 2000
 • Open Kennemerland: 2000
 • Open Westland: 1998
 • Open Salland: 1997

Prestaties PDC

Prestaties Nederlands Team

 • Goud WK Darts Perth (Australië) Koppels met Vincent v.d. Voort: 2005
 • Goud WK Darts Perth (Australië) Overall Klassement (Van Barneveld / Van der Voort / Van Dijk / De Ruiter): 2005
 • Brons WK Darts Perth (Australië) Team Event (Van Barneveld / Van der Voort / Van Dijk / De Ruiter): 2005
 • Goud EK Darts Tampere (Finland) Individueel: 2004
 • Goud EK Darts Tampere (Finland) Koppels met Vincent v.d. Voort: 2004
 • Goud EK Darts Tampere (Finland) Overall klassement (Van Barneveld / Van der Voort / Robbe / Van Dijk): 2004
 • Goud WK Darts Épinal (Frankrijk) Individueel: 2003
 • Zilver WK Darts Épinal (Frankrijk) Team Event (Van Barneveld / Stompé / Van der Voort / Essers): 2003
 • Zilver WK Darts Épinal (Frankrijk) Overall Klassement (Van Barneveld / Stompé / Van der Voort / Essers): 2003
 • Brons WK Darts Épinal (Frankrijk) Koppels met Co Stompé: 2003
 • Goud Springcup Overall Klassement: 2002
 • Zilver EK Darts België Team Event (Van Barneveld / Stompé / Van der Voort / Essers): 2002
 • Brons EK Darts België Koppels met Co Stompé: 2002
 • Brons EK Darts België Overall Klassement (Van Barneveld / Stompé / Van der Voort / Essers): 2002
 • Goud Springcup Overall Klassement: 2001
 • Brons W.K. Darts Kuala Lumpur (Maleisië) Team Event (Van Barneveld / Stompé / Van der Voort / Tak): 2001
 • Goud Springcup Overall Klassement: 2000
 • Goud EK Darts Nederland Koppels met Co Stompé: 2000
 • Zilver EK Darts Nederland Team Event (Van Barneveld / Stompé / Moen / Harmsen): 2000
 • Zilver EK Darts Nederland Overall Klassement ( Van Barneveld / Stompé / Moen / Harmsen ): 2000
 • Goud Springcup Overall Klassement: 1999
 • Goud W.K. Darts Durban (Zuid-Afrika) Individueel: 1999
 • Brons W.K. Darts Durban (Zuid-Afrika) Team Event (Van Barneveld / Stompé / Vlaardingerbroek / Harmsen): 1999
 • Brons W.K. Darts Durban (Zuid-Afrika) Overall Klassement (Van Barneveld / Stompé / Vlaardingerbroek / Harmsen): 1999
 • Goud W.K Darts Perth (Australië) Individueel: 1997
 • Brons W.K. Darts Perth (Australië) Team Event (Van Barneveld / Stompé / Scholten / Stok): 1997
 • Brons W.K. Darts Perth (Australië) Overall Klassement (Van Barneveld / Stompé / Scholten / Stok): 1997
 • Zilver E.K. Darts Ierland Koppels met Braulio Roncero: 1996
 • Brons E.K. Darts Ierland Team Event (Van Barneveld / Stompé / Scholten / Roncero): 1996
 • Brons E.K. Darts Ierland Overall Klassement (Van Barneveld / Stompé / Scholten / Roncero): 1996
 • Zilver W.K Darts Las Vegas (USA) Koppels met Roland Scholten: 1993
 • Brons W.K. Darts Las Vegas (USA) Team Event (Van Barneveld / Samuels / Stompé / Scholten): 1993
 • Brons W.K. Darts Las Vegas (USA) Overall Klassement (Van Barneveld / Samuels / Stompé / Scholten): 1993
 • Goud Springcup Individueel: 1991

Onderscheidingen

 • PDC Beste vloerspeler: 2007
 • Lid van de PDC Nine Dart Club Gouden Speldje: 2007
 • Lid van de PDC Nine Dart Club Zilveren Speldje: 2006
 • PDC Speler van het Jaar (gekozen door de fans): 2006
 • PDC Beste Nieuwkomer van het Jaar: 2006
 • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: 1999

Trivia

De bijnaam van Raymond van Barneveld luidt The Man. Daarmee wordt hij door de caller altijd omgeroepen. De media gebruiken vooral Barney.

De bijnaam Barney dankt hij aan Martin Fitzmaurice. Als Fitzmaurice hem opriep, zei hij iets dat lijkt op: Raymond van Barneyveld. Vroeger werd Raymond door collega's/vrienden/klasgenoten/enz. ook al Barney genoemd.

Externe links

Bronnen, noten en/of referenties

Referenties
 1. º Arnout Verzijl en Hans Willink. BARNEY Het levensverhaal van een dartslegende. 224 pp, Strengholt, 2007 ISBN 905860246X
 2. º Barney wint en gooit 9-darter
Voorganger:
Les Wallace
BDO Wereldkampioen Darts
1998-1999
Opvolger:
Ted Hankey
Voorganger:
Tony David
BDO Wereldkampioen Darts
2003
Opvolger:
Andy Fordham
Voorganger:
Andy Fordham
BDO Wereldkampioen Darts
2005
Opvolger:
Jelle Klaasen
Voorganger:
Phil Taylor
PDC Wereldkampioen Darts
2007
Opvolger:
John Part