Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Raymond Van Avondt

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raymond Van Avondt (voluit Albrecht Theodoor Raymond Van Avondt; Wespelaar, 30 augustus 1916 – ) was een Belgisch collaborateur tijdens de Tweede Wereldoorlog.[1]

Hij werd geboren als zoon van Edmond Antoon Van Avondt en Virginie Vloebergh.

Van Avondt was lid van het VNV en van DeVlag. Hij was tevens een van de vroegste leden van de Algemeene SS-Vlaanderen, later de Germaansche SS waar hij de rang had van Sturmmann. Op 11 augustus 1941 vertrok hij naar het Oostfront, waar hij gewond raakte, waarna hij werd gedemobiliseerd en terugkeerde naar België.

Raymond Van Avondt werkte, net zoals zijn jongere broer René voor de SIPO SD in het Leuvense. Hij vervulde er echter geen officiële functie, desondanks was hij betrokken bij verschillende arrestaties, waarbij hij steeds gewapend was.

Volgens verklaringen zou hij de persoon zijn geweest die Jean Baptiste Wouters neerschoot toen deze probeerde te vluchten tijdens een razzia in Tildonk.

Tijdens de bevrijding van België vluchtte hij met zijn broer naar Duitsland.

Hij werd door de rechtbank in Leuven in november 1945 schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden, en ter dood veroordeeld.[2]

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties