Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Radiomaker

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een radiomaker is iemand die radioprogramma's inhoudelijk samenstelt of organiseert. De term kwam pas in zwang in de jaren 1970, toen radiomakers zich meer gingen onderscheiden van televisiemakers. Vóór die tijd werden meer de termen programmamaker of omroepmedewerker gebruikt, waarmee vrijwel altijd op radio werd geduid.

Niet altijd zijn de radiomakers als zodanig bekend bij het grote publiek. Vooral presentatoren krijgen bekendheid.

De term dekt enkele functies:

Over het algemeen slaat de omschrijving op functies die te maken hebben met de inhoudelijke verantwoordelijkheid. Dit kan ook slaan op muziekuitzendingen, of uitzendingen van hoorspelen op basis van bestaand werk van schrijvers.

De jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandse radioprogramma is de Zilveren Reissmicrofoon.

Opleiding

Opleiding in België

Het vroegere HRITCS bood sinds 1962 in Brussel opleidingen aan die vele in Vlaanderen bekend geworden radiomakers ook gevolgd hebben. Ook nu biedt de intussen Rits genoemde hogeschool een bachelor én master in de audiovisuele kunsten optie radio. De huidige opleidingsvorm is in 1995 ontstaan.

Journalisten hebben veelal een masteropleiding Communicatiewetenschappen aan één van de Vlaamse universiteiten, of een journalistiekopleiding aan één van de hogescholen.

Opleiding in Nederland

Voor de functie bestaat sinds ongeveer 1950 een opleiding. Aanvankelijk werd deze, aangeduid als 'radioklasje', georganiseerd door de toenmalige NRU, later werd dat overgenomen door diens opvolger, de NTS die later opging in de NPS. Aan de scholen voor de journalistiek (HBO) wordt sinds 1970 aan het onderwerp aandacht besteed. Radiojournalistiek is sinds september 2007 een nieuwe richting binnen de master Journalistiek en Media aan de Universiteit van Amsterdam.

Er bestaan ook vele amateur-radiomakers, die ofwel illegaal ofwel als vrijwilliger op een legale (lokaal) radiostation of een zieken- of bejaardenomroep hun werk doen.

Bekende Nederlandse en Vlaamse radiomakers

Bekende buitenlandse radiomakers