Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Raaklijn (vereniging)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Raaklijn, onafhankelijk cultureel forum was een Brugse culturele vereniging die actief was van ongeveer 1956 tot 1965.

Stichters waren Paul De Wispelaere (voorzitter), Gaby Gyselen, Fernand Traen (ondervoorzitter) en Jan Vandamme. Andere leden waren Herman Sabbe (secretaris), Gilbert Swimberghe, Jan van der Hoeven, Jaak Fontier, Mark Braet, Renaat Ramon en de architecten Luc Dugardyn, Jacques Pêtre en Fernand Sohier. Een inventaris van de toestand op cultureel gebied in Brugge van Fernand Traen, met als titel Oprichting ener culturele vereniging voor Brugge, kan als aanleiding voor de stichting beschouwd worden.

Raaklijn organiseerde tentoonstellingen (Pol Mara, Victor Servranckx, Luc Peire, Gilbert Swimberghe...) en literaire avonden en voordrachten (Hugo Claus, Hella Haasse, Simon Vinkenoog, Pol De Wispelaere, urbanist Cornelis van Eesteren...)

De vereniging stierf na bijna een decennium een stille dood omdat de familiale en beroepsomstandigheden van de leden evolueerden en hun inzet voor de vereniging steeds geringer werd.

Bronnen

  • Brugse Mémoires, Fernand Traen, Uitgeverij Van de Wiele, 2015, p. 39-48.
  • In memoria van de leden in het Brugsch Handelsblad.
  • Het Letterenhuis bewaart archieven van Paul De Wispelaere en Jan van der Hoeven, waarin ook documenten van Raaklijn voorkomen. (Het In memoriam (auteur HJ) van Jaak Fontier in het Brugsch Handelsblad van 23 maart 2017 vermeldt dat deze nauwgezet het archief van Raaklijn bijhield. Er is archief van Fontier in het Letterenhuis, maar volgens de inventaris niets over Raaklijn.)
rel=nofollow