Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.

Quintus de Veer

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Quintus de Veer (Groesbeek, 5 januari 1903Sperenberg, Duitsland, 28 april 1945) was een Nederlander die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de Duitsers sympathiseerde.

Toen Quintus de Veer in Oflag VIII C zat, werd steeds duidelijker dat hij met de Duitsers sympathiseerde. Dit vonden de overige Nederlandse gevangenen onaangenaam, omdat ze niet meer vrijuit konden praten. Het deed ook de samenhorigheid geen goed. De Nederlandse kampoudste, majoor Engles, heeft toen gevraagd om De Veer uit het kamp te verwijderen.

Op 11 mei 1941 werd hij "Endlassen von Oflag VIII C Juliusburg" en keerde hij terug naar Nederland, waar hij dienst nam bij de Waffen SS. Hij werd Legions-Hauptsturmfuhrer en later commandant van de II./SS-artillerie Regiment 54/23. In de nacht van 28 op 29 april 1945 sneuvelde hij bij de strijd om Berlijn.

Trivia

Andere Nederlandse Sturmbannführer waren onder meer:

  • Martinus van Aken (Oudenbosch, 16 februari 1905), dierenarts SS-Artillerie-Regiment 8 "Florian Geyer"
  • Gerard Peters (Rotterdam, 22 april 1907 - Traunstein, 3 januari 2000), SS-Pionier-Battalion 21
  • Dr Johannes Toolenaar (Rotterdam, 20 juli 1911), SS-Freiwilligen Legion ‘Niederlande’
  • Eduard Leendert Voorwinden (Rotterdam, 7 juli 1899), I./SS-Freiwillige-Panzergrenadier-Regiment 49

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow