Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Publiciteit

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De term publiciteit komt men tegen in de uitdrukking in de publiciteit brengen en de publiciteit zoeken. Men probeert daarmee het publiek te bereiken om een zaak of een product onder de aandacht te brengen of de perceptie ervan te vergroten. Men zoekt ook wel eens de publiciteit op als er iets is gebeurd dat niet hoort, in de hoop dat de media aandacht het probleem beter onder de aandacht brengen zodat een goede oplossing sneller gevonden kan worden.

Publiciteit is het uitgeven van een gebeurtenis hetzij via foto's in de krant en een artikel of zelfs een filmpje via, waar mogelijk, media, zoals radio, televisie en internet en kan zowel negatief als positief van aard zijn.

In de publiciteit brengen gebeurt vaak op beperkte schaal, als een kortstondige, vaak eenmalige gebeurtenis via een publiciteitsactie of -stunt. Gebeurt dit herhaaldelijk dan spreekt men soms van "reclame maken" of in het geval van politieke doelen van propaganda, maar publiciteit kan ook gebruikt worden om oplichters te ontmaskeren of misstanden in een buurt aan te kaarten. Met opzet publiciteit zoeken kan dus erg nuttig zijn.

Gemeenten, instellingen en personen mijden over het algemeen negatieve publiciteit. Journalisten en actiegroepen of belangengroepen zoeken soms de publiciteit om negatieve berichten te verspreiden over instellingen of organisaties waarmee een conflict bestaat of als protest tegen een politiek beleid. In zulke gevallen wordt wel gesproken over antireclame of antipropaganda. Als daar geen goede reden of grond voor is dan kan er sprake van smaad of laster zijn. Dit is de negatieve vorm van publiciteit. Publiciteit wordt dan gebruikt als pressie middel in de negatieve zin van het woord.

Artiesten en programma makers houden juist van de positieve vorm van publiciteit. Bekend worden is immers in hun bezigheden een voordeel. Ook een encyclopedie geniet er voordeel van als ze op een positieve manier in de publiciteit komen.

q1333727 op Wikidata  Intertaalkoppelingen via Wikidata (via reasonator)

rel=nofollow