Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Puberen

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Puberen oftewel puberaal gedrag is de manier waarop mensen (vaak jongeren in het bijzonder) zich afzetten tegen gevestigde waarden. Het woord is afgeleid van puberteit, de periode waarin zowel jongens als meisjes zich van kind tot volwassene ontwikkelen. Dit is ook de periode dat seksualiteit zich levendig uit.

Het laatste gedeelte van de puberteit wordt adolescentie genoemd, waarin de eerste tekenen van de volwassenheid zichtbaar worden en zich ontwikkelen.

Puberen en puberaal gedrag worden met een negatieve betekenis gebruikt voor conflictief, niet-constructief of tegendraads gedrag in het algemeen. Ook als het om gedrag van oudere of jongere mensen gaat. Het puberaal gedrag van jongeren duurt over het algemeen enkele jaren, vaak is het zo dat zij rond hun 18e leeftijd weer een postief gedragsverandering begaan.

Naast deze negatieve betekenis, wordt puberen ook in neutrale zin gebruikt voor het gedrag van pubers, dat naast de tegendraadse kanten ook kenmerken heeft als onzekerheid en kennismaken met seksualiteit.