Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Promotor (hoogleraar)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een promotor is een hoogleraar, of in de Vlaamse Gemeenschap een hoofddocent, die de begeleiding verzorgt van een promovendus en diens proefschrift. Als begeleider wordt de promotor zelf ook vaak aangekeken op het werkstuk van zijn/haar leerling. Vaak wordt een deel van de begeleiding door een copromotor verzorgd. Meestal heeft de promovendus ook een dagelijkse begeleider, meestal een universitair (hoofd)docent; deze kan fungeren als copromotor, ook al is hij of zij geen hoogleraar. Het is ook niet helemaal onmogelijk om twee promotoren (medepromotoren) te hebben.

De promotor controleert en garandeert de kwaliteit van het onderzoek en het voldoende niveau van het proefschrift voor de promotie. Als het proefschrift goedgekeurd is, mag hij of zij de promovendus tijdens de verdediging niet meer helpen en wordt ook niet geacht de promovendus te ondervragen over zijn/haar proefschrift -- daar zijn de opponenten (andere hoogleraren en universitaire (hoofd)docenten die niet betrokken zijn geweest bij het proefschrift) voor. Wel reikt de promotor na een goede afloop met een laudatio (een toespraak waarin de promovendus feestelijk wordt toegesproken) de doctorsbul uit.

Zie ook