Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Prijsvergelijking

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Op het internet, geeft een prijsvergelijking oftewel prijsberekening de mogelijkheid aan de consument om verschillende prijzen voor een product of dienst te vergelijken. Soms aangevuld met reviews van gebruikers over het product dan wel het verkooppunt. Vaak verkoopt de prijsvergelijkings-site zelf geen producten, maar betrekt het de informatie omtrent de producten van de verschillende aanbieders waar de consumenten de producten dan daadwerkelijk kunnen kopen. Verder zijn er inmiddels ook vergelijkingssite's voor vergelijkingssite's.

Geschiedenis

De Dot-com bubble zorgde ervoor dat prijsvergelijking een rendabel model werd.

In het begin werden de prijsvergelijkingsservices geïmplementeerd als add-ins voor Netscape en Internet Explorer. Om volledig gebruik te maken van deze tools moest de gebruiker eerst een stuk software installeren voordat deze de vergelijking kon gebruiken. In de loop der tijd, was er een verschuiving van de add-ins naar websites zodat alle gebruikers de informatie kon gebruiken en bekijken zonder het installeren van software.

Tegenwoordig zijn er verschillende site die prijsvergelijkingsservices aanbieden. Sommige hebben een specifieke doelgroep, andere richten op een hele range aan producten.

Winkelen

In de late jaren van de jaren 90, meer en meer mensen kregen toegang tot het internet en daarmee toegang tot de verschillende winkels op het internet. Anders dan wat men gewend was, konden deze winkels lokaal, nationaal of zelfs internationaal zijn. Website die de informatie verzamelde van de verschillende aanbieders kwam ook meer in zicht. In het begin was het niks meer dan een overzicht van aanbieders, een soort online goude gids. De online winkels betaalde een vast bedrag om op de site te mogen/kunnen staan.

Over tijd, verbeterde de technologische mogelijkheden op het internet en een nieuw soort van shopping paginas ontstonden op het internet. Deze nieuwe site hadden een andere business model en meer mogelijkheden. Het was niet meer puur de naam van het bedrijf noemen, maar ook welke producten het tegen welke prijs verkocht en met welke condities consumenten deze producten konden verkrijgen. Hierdoor werd een veel ruimer beeld bij iedere winkel ontwikkeld welke ook nog eens in real time werd geupdate.

Diensten

Sinds het begin hebben verschillende websites technieken ontwikkeld om de websites van de aanbieders te scannen en de (prijs)informatie op te slaan in een database. Bezoekers van deze site konden dan zoeken in deze informatie om uit te vinden welke winkels een bepaald product aanbood en tegen welke prijs dit gebeurde. De inkomsten voor de eigenaars van de websites kwamen uit het aantal kliks op de link van de aanbieder. Streetprices was een van de eerste bedrijven die de informatie opsloeg en welke daarbij prijsgrafieken en email alerts gaf. [1]

Consolidations and acquisitions

Sinds het begin is de markt gegroeid en interessanter geworden qua business model. Hierdoor zijn door de loop van de jaren heen verschillende overnames gedaan om schaalgrootte te creëren en technologie over te nemen.

Technologie

Een van de manieren om de data te verzamelen voor de prijsvergelijkingssite is deze direct te krijgen van de verschillende aanbieders. De aanbieders die graag op de site willen staan leveren een lijst met alle producten en informatie aan. Deze informatie wordt dan gebruikt om de database van de prijsvergelijkingssite te voeden. Dit is meestal een handmatige manier van werken.

Een betere/snellere manier van werken is dat sites de informatie verzamelen door middel van een data feed. De aanbieders leveren de informatie aan in een bestand, welke een vast formaat heeft. De prijsvergelijkins site import dit bestand en de informatie in zijn database.

Een alternatief voor de data feeds is om het internet d.m.v. een spider af te zoeken voor prijzen en informatie. De site scant de site van de aanbieders om de informatie op te halen die het eventueel op hun eigen website kan laten zien. Deze methode wordt ‘scraping’ genoemd.

Vaak worden de laatste twee methodes samenwerkend gebruikt. Dit om een zo ruim mogelijk beeld te geven van de verschillende producten en prijzen. Ook zoekmachines proberen deze informatie toe te voegen aan hun zoekresultaten.

Business models

Een prijsvergelijkingssite rekent meestal geen kosten aan de gebruikers van de site. De sites verdienen aan de commissies die zij ontvangen bij een verkoop van een product op een van de websites van de aanbieders. Afhankelijk van het business model betaalt de aanbieder een vast prijs om genoteerd te staan op de website of iedere keer als een actie door de gebruikers wordt uitgevoerd.

Referenties

rel=nofollow