Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Première

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een première (uit het Frans: premier = 'eerste') is de eerste publieke uitvoering of vertoning van een toneelstuk, muziekstuk of film.

Men spreekt van wereldpremière in geval een werk wereldwijd voor de eerste keer gepresenteerd wordt. De term wordt ook in overdrachtelijke zin gebruikt, wanneer iemand voor het eerst een spraakmakende uitspraak doet of iets opmerkelijks of bijzonders presteert.

De première van een stuk is vaak een hoogtepunt waar de leden van een orkest of theatergezelschap gedurende vele repetities naartoe opbouwen. Het is de uitvoering waar de recensenten doorgaans hun oordeel op baseren. De laatste repetitie heet vaak de "generale repetitie", waarin de samenstellende delen samenkomen voor een "algemene" doorloop.

Het idee en de organisatie van de eerste filmpremière waarbij de rode loper werd uitgerold voor de sterren, wordt toegeschreven aan Hollywood-showbusinessman Sid Grauman (1879 - 1950).[1]

Als een film in première gaat ("wordt uitgebracht") houdt dit meestal in dat de film dagelijks (vaak meermalen) in vele bioscopen is te zien. Vaak is echter de film al eerder klaar en soms zijn er op veel kleinere schaal voorpremières, bijvoorbeeld één of enkele vertoningen in één of enkele bioscopen. Soms is de eerste vertoning op een filmfestival.

    Zie ook: sneak preview,debuut en bioscoopprogramma

Bronvermelding

Bronnen, noten en/of referenties:

rel=nofollow
rel=nofollow