Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Podium (tijdschrift)

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Podium was een Nederlands literair tijdschrift, dat bestaan heeft van 1944 tot 1969.

Geschiedenis

Het werd in 1944 in de illegaliteit in Leeuwarden opgericht door Gerrit Meinsma, Corrie van der Noord en Wim Hijmans. De bedoeling was met de opbrengst een hulpfonds te vormen voor ondergedoken verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog. Omdat Meinsma en Hijmans al snel zelf moesten onderduiken, verschenen er slechts twee nummers, geheel gevuld met poëzie. Pas na de bevrijding kon het blad worden voortgezet. De dichter Pieter Kalma en de theoloog Fokke Sierksma traden toen tot de redactie toe.

Podium ging nu legaal verschijnen bij uitgeverij Van Gorcum te Assen en ontwikkelde zich van een verzetsorgaan voor jonge Friese dichters tot een landelijk tijdschrift voor poëzie en essayistiek.

De oorspronkelijke redacteuren verlieten het blad al snel, zodat Sierksma, Kalma en Peter Verhoeff het voor het zeggen kregen. Podium werd vooral het orgaan van de experimentele dichters, in het bijzonder de Vijftigers. In de loop der jaren zijn vele vooraanstaande literatoren redacteur of medewerker van Podium geweest, onder wie Gerrit Achterberg, Louis Paul Boon, Remco Campert, Jan G. Elburg, Gust Gils, Jaap Harten, W.F. Hermans, Jan Willem Holsbergen, Gerrit Kouwenaar, Lucebert, Paul Rodenko, Simon Vestdijk en Anne Wadman.

Vooral de bijdragen van Lucebert zorgden in de jaren vijftig voor een bloeiperiode, waarin Podium in het centrum van de literaire belangstelling stond. In de jaren zestig begon de aandacht weg te ebben. Podium verloor zijn leidende positie en daarmee ook de meerderheid van zijn lezerskring. In 1969 verscheen het laatste nummer.

Literatuur

  • Gerrit Borgers: Losse planken van het tienjarig Podium. Ooievaar-reeks nr. 30, Bert Bakker-Daamen, Den Haag, 1956.
  • Piet Calis, Het ondergronds verwachten. Schrijvers en tijdschriften tussen 1941 en 1945. Meulenhoff, Amsterdam, 1989. ISBN 90 290 3686 9
  • Piet Calis: Speeltuin van de titaantjes. Schrijvers en tijdschriften tussen 1945 en 1948. Meulenhoff, Amsterdam, 1993. ISBN 90 290 4824 7

Externe links