Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.
- Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
- Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
Pim van Lommel
Pim van Lommel (Laren, 15 maart 1943) is een Nederlands cardioloog, onderzoeker en schrijver, die bekend is geworden door zijn boek Eindeloos Bewustzijn (2007) over bijna-doodervaringen.
Biografie
Levensloop
Van Lommel volgde gymnasium β in Hilversum. Hij volgde de studie geneeskunde aan de Universiteit Utrecht en specialiseerde zich in cardiologie. Hier studeerde hij in 1971 af. Van 1977 tot 2003 werkte hij als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. Hij heeft meerdere wetenschappelijke artikelen over cardiologische onderwerpen geschreven.
In 1986 las Van Lommel Terugkeer uit de dood van George Ritchie, wat hem niet losliet, zodat hij startte met het onderzoek naar bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die een hartstilstand overleefden. Dit onderzoek publiceerde hij in 2001 in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Hij schreef hier verder meer dan twintig artikelen over, en daarnaast meerdere hoofdstukken voor boeken over dit onderwerp. In 2007 bracht hij het boek Eindeloos Bewustzijn - Een wetenschappelijke visie op de bijna-doodervaring uit. Dit boek is in verschillende talen vertaald, en er zijn inmiddels meer dan honderdduizend exemplaren verkocht.[1][2] Hiermee staat het boek in de top 5 van de best verkochte non-fictie boeken in Nederland.
Tegenwoordig is Van Lommel actief als onderzoeker en publicist en spreekt hij over de relatie tussen het bewustzijn en de hersenen.
Het onderzoek
Vóór zijn onderzoek was Van Lommel van mening, evenals de meeste van zijn collega's, dat het bewustzijn alleen door de hersenactiviteit kan worden geproduceerd. Tijdens het onderzoek werd hem duidelijk dat dit niet voor alle aspecten, zoals bijna-doodervaringen, kon gelden. Tijdens het onderzoek stelde hij 344 patiënten, die succesvol gereanimeerd waren, de vraag of ze zich iets van deze periode konden herinneren. Van deze groep mensen hadden er 62 een bijna-doodervaring gehad.
Volgens Van Lommel kan bewustzijn ook buiten het lichaam plaatsvinden; hij stelt dat het bewustzijn eindeloos is en dat het lichaam het bewustzijn beperkt. Hij geeft hierbij aan dat onze hersenen waarschijnlijk niet de producenten zijn van het bewustzijn, maar de ontvangers van het oneindige bewustzijn. Hij vergelijkt dit met een televisie of radio, waarbij naar een zender kan worden geluisterd, maar waar de uitzending ook gewoon doorgaat als er niet wordt geluisterd.[3]
Externe link
- Officiële website, ook met interviews (Trouw, NRC Handelsblad etc.), recensies, publicaties enz.
- The-Lancet-Studie: Near-death experience in survivors of cardiac arrest: a prospective study in the Netherlands (PDF-Datei; 898 kB) THE LANCET • Vol 358 • December 15, 2001
- About the Continuity of Our Consciousness, artikel van Pim van Lommel over de onderzoek resultaten (in het Engels).
- Artikel over The Lancet-Studie van Pim van Lommel (duits) (PDF-Datei; 326 kB)
Bronvermelding
Bronnen, noten en/of referenties:
- º Pim van Lommel op www.pimvanlommel.nl
- º Korte CV als download van www.samen-genezen.nl
- º J. Trouwborst en R. van der Weg, ‘Je bent meer dan je lichaam.’ Interview met Pim van Lommel over bijna-doodervaringen, in In De Peiling, Uitgave R.K.- en Prot. Geestelijke Verzorging bij de Koninklijke Marine, 35e jaargang nr. 2, april 2009, blz. 10. Als download [1] beschikbaar vanaf de website van Defensie