Wikisage, de vrije encyclopedie van de tweede generatie, is digitaal erfgoed

Wikisage is op 1 na de grootste internet-encyclopedie in het Nederlands. Iedereen kan de hier verzamelde kennis gratis gebruiken, zonder storende advertenties. De Koninklijke Bibliotheek van Nederland heeft Wikisage in 2018 aangemerkt als digitaal erfgoed.

  • Wilt u meehelpen om Wikisage te laten groeien? Maak dan een account aan. U bent van harte welkom. Zie: Portaal:Gebruikers.
  • Bent u blij met Wikisage, of wilt u juist meer? Dan stellen we een bescheiden donatie om de kosten te bestrijden zeer op prijs. Zie: Portaal:Donaties.
rel=nofollow

Pieter Verburg

Uit Wikisage
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
rel=nofollow

Pieter (Piet) Verburg (Utrecht, 8 oktober 1921Hilversum, 26 september 2016)[1] was een Nederlands econoom en hoogleraar bedrijfshuishoudkunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Levensloop

Verburg was geboren en getogen in Utrecht, Hij studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam, en promoveerde cum laude in 1966 bij Henri Johan van der Schroeff op het proefschrift De betekenis van de kosteninformatie voor de besluitvorming.

Na zijn afstuderen was Verburg enige jaren werkzaam geweest als organisatieadviseur bij het Raadgevend Efficiency Bureau Bosboom en Hegener. In 1961 werd hij buitengewoon lector Bedrijfshuishoudkunde aan de Universiteit van Amsterdam, waarbij hij de rede sprak over Economische beslissingselementen in de organisatie. In 1966 volgde hier de benoeming tot gewoon hoogleraar bedrijfshuishoudkunde. In 1986 ging hij met emeritaat.

Zijn promovendi waren B.A. de Wilde (in 1976), Ch.A. Koopman (in 1977), Th.P. van Hoorn, W.B. de Greve en P.M. Kempen (in 1979), P.C.J. de Koning (in 1980), R.R.R. Huijsman-Rubingh en T.R.A.M. Wagenaar (in 1983), W. Jansen en H.P.M. Jägers (in 1985) en J.D. Brüggemann (in 1989).[2]

Verburg was verder politiek actief. Eind jaren 1960 was hij voorzitter van de Commissie Verburg, die de doelmatigheid van het functioneren van Defensie heeft onderzocht. Eind jaren 1970 was hij lid van de Raad van State, en begin jaren 1980 van de Sociaal-Economische Raad (SER).

Hij overleed uiteindelijk op bijna 95-jarige leeftijd.

Publicaties

  • 1959. Organiseren en organisatieonderzoek. Leiden: Stenfert Kroese; 2e druk 1966.
  • 1961. Economische beslissingselementen in de organisatie. Inaugurele rede Universiteit van Amsterdam.
  • 1966. Enige aspecten van de organisatie van de vernieuwing. Inaugurele rede. Leiden: Stenfert Kroese
  • 1966. De betekenis van de kosteninformatie voor de besluitvorming. Proefschrift Universiteit van Amsterdam
  • 1976. Organisatiewetenschap en praktijk. Met Klaas Halbertsma, Pierre Malotaux, J.L. Boers (red.). Leiden: Stenfert Kroese.
  • 1983. Beheer en gebruik van monumentale kerkgebouwen : verslag van een onderzoek bij een twintigtal kerkgebouwen. Met Niek Jan Ferwerda.
  • 1983. Organisatiedoorlichting in Nederland. Met Cees van Tilburg. Deventer: Kluwer.
  • 1984. Replacement costs for managerial purposes. Met Jan Klaassen. North-Holland.
  • 1985. Beheer en onderhoud van grote monumenten. Met Niek Jan Ferwerda.
  • 1988. Verslag over het oriënterend vooronderzoek naar de problemen rond de inrichting en het functioneren van het NCC/IBL-systeem.. Nederlands Bureau voor Bibliotheekwezen en Informatieverzorging.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties
rel=nofollow
rel=nofollow